Alternativa 50+: Sociální bydlení může pomoct až 1,5 milionu lidí

16.10.2015 15:04

Alternativa 50+ vítá jednomyslné přijetí Koncepce sociálního bydlení České republiky 2015 – 2025 vládou. V České republice je ztrátou bydlení ohroženo až jeden a půl milionu obyvatel, zejména osamělých seniorek a seniorů, rodin s více dětmi nebo rodin samoživitelek a samoživitelů nebo pečujících osob.

Alternativa 50+:  Sociální bydlení může pomoct až 1,5 milionu lidí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Panelový dům v Litvínově

Koncepce sociálního bydlení je prvním krokem k přípravě zákona o dostupném a sociálním bydlení, který by měl zlepšit situaci významné části české společnosti. „V evropském srovnání jsou náklady na bydlení v České republice páté nejvyšší. Zároveň tu existuje poměrně velká skupina lidí s nízkými příjmy, často žen, ať už samoživitelek nebo osamělých seniorek či nezaměstnaných v předdůchodovém věku, jejichž životní úroveň je v souvislosti s vysokými výdaji na bydlení poměrně špatná,“ říká socioložka Kateřina Kňapová a zároveň dodává, že dostupné bydlení je nezbytným základem pro jakoukoliv kvalitní prorodinnou politiku.

V minulých týdnech zároveň Alternativa 50+ a další organizace občanské společnosti adresovaly vládě otevřený dopis, ve kterém jak přijetí koncepce, tak kvalitního zákona o sociálním bydlení podporovaly.

„Domníváme se, že stávající systém neřeší situaci lidí ohrožených ztrátou bydlení. Naopak na ubytovnách často dochází k obchodu s chudobou a přístup k obecnímu bydlení mají některé skupiny obyvatel (například samoživitelky) často velmi omezený,“ říká analytička Alternativy 50+ Gabriela Ferbarová. „Je třeba vytvořit systém, který nebude lidi segregovat ani diskriminovat, například na základě rodinného stavu, a poskytne jim jak dostupné a vyhovující bydlení, tak případně sociální služby. Sociální bydlení by mělo přinést především i řešení pro ty, kteří prochází nějakou komplikovanou životní situací – například odchodem od násilného partnera nebo ztrátou příjmu.“

Právě výpadek příjmu v souvislosti s péčí o někoho blízkého nebo nenadálou ztrátou zaměstnání bez vyhlídek najít si v brzké době zaměstnání nové je častým problémem klientek a klientů Alternativy 50+.

Věříme, že zákon o sociálním bydlení by mohl alespoň částečně pomoci v jejich již tak nelehké situaci.

Otevřený dopis dostupný ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…