Andrej Babiš: Pozitivní záblesk Klausovy amnestie

07.01.2013 13:10

Najít něco pozitivního na Klausově novoroční amnestii není úplně jednoduché. Argument, že se uvolní přeplněné věznice, je samozřejmě slovy kla(u)sika "prázdný a falešný".

Andrej Babiš: Pozitivní záblesk Klausovy amnestie
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Od odborníků víme, že se stejně polovina amnestovaných dříve či později do věznic vrátí. A cestou přidělají práci policii, státním zástupcům a soudcům, kteří už je jednou poslali tam, kam patří.

Pak už jsou tu již známá a mnohokrát popsaná negativa: další facka společnosti, která se Klausovou amnestií ujistila, že krást a podvádět se u nás prostě vyplácí, ťafka obětem krádeží, podvodů a tunelování, které po Klausově amnestii ztrácejí nárok na odškodné z probíhajících případů, jejichž hlavní protagonisty pan prezident učinil preventivně nevinnými. Něco málo pozitivního ale Klausova amnestie přece jenom přinesla. Co?

Omilostněním korupčníků a podvodníků kauz z 90. let nám pan prezident definitivně potvrdil, co je zač, jaké jsou jeho hodnoty a priority. Pomohl tak možná mnoha lidem v rozhodování při volbě příští hlavy státu. Třeba si někteří voliči řeknou, že už nechtějí mít nic společného s Klausovou érou a s těmi, kteří ji zde pomáhali spoluvytvářet. To je možná jedno pozitivum, ale ne to nejzásadnější.

Mnohem pozitivnější je aktuálně to, co Klausova amnestie přinesla ve veřejném prostoru. Lidé se probouzejí z letargie, kterou jim přináší akceneschopná Nečasova vláda, a začínají zase přemýšlet, co je hlavní příčinou zdejšího marasmu a jak se této příčiny zbavit.

O amnestiích se diskutuje v médiích, na sociálních sítích, protikorupční iniciativy spolupracují s některými senátory při sepsání ústavních stížností a veřejný prostor (na rozdíl od Sobotky a Zaorálka, kteří Klause při poslední volbě podpořili) zase začíná dávat smysl.

Václavu Klausovi se zkrátka jeho amnestií povedlo to, co si nikdy nepřál: aktivizovat veřejnost, aby se semknula a více angažovala v politice. Třešničkou na dortu pak je, že se mu ji podařilo aktivizovat a stmelit proti sobě samému.

Václav Klaus chtěl udělat tlustou čáru za krádežemi z 90. let tím, že je posvětí. Zdá se ale, že společnost teď mnohem raději udělá tlustou čáru za Václavem Klausem.

Andrej Babiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…