Antonín Moulis: Politická hra s nádechem grotesky

17.06.2016 13:48

Posvěceno. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal policejní reformu.

Antonín Moulis: Politická hra s nádechem grotesky
Foto: archiv AM
Popisek: Antonín Moulis

Reorganizace policie se spustí prvního srpna, tedy s měsíčním zpožděním. Původně měla být odstartována prvního července. Sloučení proti mafiánského a proti korupčního útvaru v policejním sboru nadělalo zlou krev v koalici. A to až do té míry, že hrozí rozpad vládní koalice. Sledovali jsme tu v uplynulých dnech divadlo, které mělo mnohdy až groteskní příchuť.

Koaliční roztržka

Nechci na tomto místě polemizovat o potřebnosti, či nepotřebnosti reorganizace v policii, protože problematice nerozumím. Nevyzná se v ní ani veřejnost, která na vlastní sleduje, cože se to zase děje ve státě českém. Byli jsme v přímém přenosu svědky až hysterických výlevů zainteresovaných stran. Já osobně nepochybuji, že jde zejména o vliv politiků na elitní policejní útvary. Jak znám naše politiky, nejraději by měli pod kontrolou celou policii. Shodneme se na tom, že policie jako bezpečnostní složka státu má být zcela nezávislá na politice. Ani trochu se nedivím některým politikům, potažmo politickým stranám, že v okamžiku, kdy se policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec vytasí s reorganizací v policejních složkách, stoupne jim adrenalin v krvi. Máme možnost sledovat za masivní podpory médií nervózní výstupy nejen hlavního odpůrce policejní reorganizace Andreje Babiše (ANO), který hrozí vystoupením z koalice, což se pochopitelně nestane, ale také vyjádření ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, vrchních státních zástupců z Prahy a Olomouce, jež ve svých reakcích naznačují určitou nejistotu ohledně reorganizace v policejních složkách. A nelze se jim divit. V zemi je rozpracována řada kauz a mnoho lidí sedí ve vazbách. Státní zástupci mají obavy, že případy nebudou dotaženy do konce. Navíc reorganizace elitních policejních útvarů jim připadá tak trochu ušitá horkou jehlou. Výhrady a nesouhlas projevuje ředitel útvaru pro boj s organizovaným zločinem Robert Šlachta, který oznamuje odstoupení s funkce. O vážnosti situace svědčí i svolání Bezpečnostní rady státu. Jednání je natolik bouřlivé, že si politici otírají zpocená čela.

Chovanec kontra Babiš

Suverénní je na tiskové konferenci ministr vnitra Chovanec, což dokumentuje jeho prohlášení po podpisu reformy. „Agrofert se nestane další divizí policie“, hřímá před televizními kamerami a divák žasne. O co tu vlastně jde, říkají si občané. Babiš Chovancovo vystoupení označuje za arogantní a svolává schůzku vedení ANO, na které se jedná o možném odstoupení z vládní koalice. To pochopitelně neudělá, proč také. Umírněnost deklarují lidovci ústy svého předsedy Pavla Bělobrádka. Lidovecká „klidná síla“ se snaží zmírnit napětí ve vládní koalici. Mlčí opozice, nemá prakticky dnes vliv na nic. Jedině Marek Benda (ODS) se nechá slyšet, že o dění v samotné policii až tolik nejde. Chovanec na tiskovce ujišťuje, že podepisuje dokument policejní reformy se souhlasem premiéra Bohuslava Sobotky. Má jeho podporu. Aby ne, prozrazením lánské schůzky si po volbách v roce 2013 vydobyl křeslo ministra vnitra. Těch koaličních půtek a střetů je daleko víc, nemá cenu je všechny vyjmenovávat. Na jednom se zřejmě s občany shodnu, šarvátek kolem policejní reorganizace je víc než dost. Upřímně řečeno, osobně policii moc nedůvěřuji. A to z několika důvodů, které na tomto místě nechci komentovat. Mojí důvěru nemá ani šéf státní kasy Andrej Babiš, byť je mezi národem oblíbený, což moc nechápu. Jeho střet zájmů je přeci evidentní.  Na druhou stranu Milan Chovanec mně připomněl chování našich předlistopadových politiků. Jeho vystoupení na tiskové konferenci silně připomínalo naše politiky před rokem 89, kdy nám říkali, že republiku si rozvracet nedáme. Souhlasím s tím, že reorganizace v policejním sboru je čistě věc policie, politici nemají do toho co mluvit. Jen mně přijde podivné, že zamýšlená reorganizace v policii na nás spadla jako blesk z čistého nebe. 

Nebyla, pokud vím, žádným způsobem avizována dopředu. Nedivím se tedy reakci státních zástupců, že byli poněkud zaskočeni. Pana Roberta Šlachty stále ještě dosavadního ředitele ÚOOZ si vážím pro jeho erudici. Vždy se snažil konat ve smyslu padni komu padni. Naproti tomu je evidentní, že šéf státní kasy pan Babiš preferuje ty bohaté podnikatele nahoře a živnostníky moc nemusí. Jeho záměry, co se týče daní, hovoří jasnou řečí. Od samého počátku tvrdím, že miliardář, majitel soukromého impéria, by neměl v politice působit, a na ministerstvu financí už vůbec ne. A občané mu díky koblihám a klobásám, zobou z ruky.

S blížícími se krajskými volbami budou zřejmě narůstat i koaliční půtky. Reorganizaci v policii vystřídá dohadování ohledně státního rozpočtu. Mně na celé věci ohledně reorganizace v policejním sboru nejvíce vadí obojakost některých politiků. Jednou vystupují z koalice, poté v ní zase zůstávají, jeden den odstupují, pak si to zase druhý den rozmyslí. Silná ramena střídají s umírněností. Tohle je to, co na politice nesnáším. Neumět si stát za svými prohlášeními. U nás je takových politiků celá řada. Nejhůře z toho vychází občan, protože neví, co si má myslet. Nicméně přeji naší policii, aby se jí reorganizace podařila. V případě neúspěchu ponesou odpovědnost ministr vnitra a policejní prezident.

Antonín Moulis

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…