Antonín Rašek: Má ODS koho vyslat do médií?

21.04.2015 13:17

Otázky Václava Moravce na ČT24 mají být politickým pořadem. Někdy jsou pořadem zábavním. Tuto neděli se dokonce ve své první části staly komedií. I když tu vystupovali předsedové dvou parlamentních stran Bohuslav Sobotka a Petr Fiala, jejichž střetnutí se očekávalo se zájmem.

Antonín Rašek: Má ODS koho vyslat do médií?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Bohuslav Sobotka ve studiu OVM

Stačilo, aby moderátor povolil uzdu a polemika se neukázněností předsedy ODS změnila v hádku dvou hokyní. Václav Moravec to zjevně neudělal bezděky, ani z respektu k dvěma čelným politikům, ale zjevně záměrně, jak to nakonec i okomentoval, aby dal veřejnosti najevo, jaké to politiky ve standardních politických stranách máme.

Nevím, jakého mediálního poradce premiér má, vypadalo to, že žádného, i když by se to zdálo nepochopitelné. Stačilo přece, aby Petra Fialu nechal mluvit, jak dlouho chce. Jeho chatrná připravenost na mediální vystoupení je dlouhodobě známá. Čím déle mluví, tím větší to má bumerangový efekt. Stále spoléhá na to, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Ale zapomíná, že to platí v totalitních společnostech, kde neexistuje svoboda projevu. V demokracii podobná praxe musí mít sofistikovanější, ne prvoplánovou podobu. Sobotkovi v lepším případě stačilo hlásit se o slovo zvednutím ruky jako ve škole a několikrát říct „Skáčete do řeči"!

Petr Fiala to jen v první půlhodině pořadu udělal nejen Sobotkovi, ale i Moravcovi snad patnáctkrát. Poté to nemělo smysl počítat, to když se Sobotka k podobnému počínání nechal Fialou svést, diskuse se poté v některých partiích i při opakovaném poslechu stala nesledovatelnou.

Předseda ODS byl ale bezradný, když se ho moderátor dvakrát opakovaně zeptal, jednou v případě auditu evropských dotací a podruhé k sazbě PRIBOR, co by konkrétně jako premiér dělal on. Stejně tak tápal v běžně známých reáliích, jako jsou sociální dávky, důchody, rozpočet a daně. Nebyl schopen odpovědět, které sociální dávky a daně vláda zvýšila, když se tak nestalo. V zápalu diskuse poté Petr Fiala pronášel neuvěřitelná tvrzení jako například, že „živnostníci od státu nic nepotřebují". Oni snad nepotřebují zdravotní péči, jezdit po spravených silnicích, mít zajištěnu bezpečnost? Nebo že je nutno na důchody vydělat, jako kdyby si je pracující celý život solidárně neplatili?

ODS, jak je patrné, netrpí jen za minulé špatné vládnutí, ale i za současnou nepromyšlenou politiku, jak se poté negativně projevuje v médiích. Noví místopředsedové se sice snaží, ale mají buď malé mediální zkušenosti, nebo spíše ještě jen provinční pohled. Vystoupí-li Mirka Němcová, jako naposledy k cestě prezidenta do Moskvy, je to spíše mediální tragédie. A někdejší lepší řečníci, kteří se stali i premiéry, jako Václav Klaus, Petr Nečas a naposled Mirek Topolánek, mluví spíše proti ODS. Ostatně to je tak i s bývalými premiéry ČSSD.

Když Petr Fiala reagoval na tristní situaci většiny politických stran, kterým utíkají členové a jeho straně nejvíc, přece jen se mu podařila důstojná pointa, že do ODS přicházejí nové osobnosti, a byl schopen jmenovat jen – sebe.

Autor je sociolog.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.