Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků: Zásadně odmítáme vyjádření, že těžaři ničí české lesy a nešetrně sečou dřevo

17.08.2017 16:16

Dne 7. 8. 2017 byla publikována petice Strany zelených s výzvou ministru zemědělství včetně několika dalších článků. Plně souhlasíme s nutností chránit přírodu a chovat se v lese s odpovědností k příštím generacím. Přesto s řadou tvrzení obsažených v petici musíme vyjádřit nesouhlas.

Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků: Zásadně odmítáme vyjádření, že těžaři ničí české lesy a nešetrně sečou dřevo
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků (ALDP) je apolitickým dobrovolným sdružením podniků v lesnictví a dřevozpracujícím průmyslu. Členové patří k největším společnostem v uvedených odvětvích s ročním objemem vytěženého dříví v ČR cca 5 mil m3 a zpracovaného dříví cca 11 mil m3, z něhož je výrazná většina z domácích zdrojů.
Společenstvo dřevozpracujících podniků v ČR (SDP) je sdružením více než 90 především malých a středních dřevozpracujících firem a ostatních subjektů jejichž činnost souvisí se zpracováním dřeva. Členové SDP ročně zpracují více než 1,5 mil m3 dřeva.

Z výše uvedeného vyplývá, že se tvrzení obsažená v petici významně dotýkají činnosti členů ALDP i SDP. Plně souhlasíme s nutností chránit přírodu a chovat se v lese s odpovědností k příštím generacím. Přesto s řadou tvrzení obsažených v petici musíme vyjádřit nesouhlas.

Zásadně odmítáme vyjádření, že „těžaři ničí české lesy a nešetrně sečou dřevo“. Jsme toho názoru, že platný lesní zákon, dlouhodobá tradice hospodaření v lesích i přístup všech stran při provádění těžeb v lesních porostech je v souladu s šetrným přístupem a dodržováním principů trvalé udržitelnosti! Věříme, že jedním z důkazů je i trvale rostoucí plocha lesů i zásoby dříví v českých lesích!

Stejně tak odmítáme tvrzení prezentované stranou Zelených, že bez FSC certifikace státních lesů dojde ke krachu dřevozpracovatelského průmyslu v České republice. Jsme přesvědčení, že situace u nás je obdobná jako v sousedních zemích (např. Rakousku, Německu či Slovensku), kde je tradičně velmi silný dřevozpracující průmysl a lesy rovněž nejsou významně certifikovány systémem FSC.

ALDP a SDP nechce komentovat některá dále uváděná tvrzení o šetrnosti či výhodnosti jednoho certifikátu vůči druhému. Za nejvhodnější považujeme, aby došlo k vzájemnému uznávání obou certifikátů a stejný princip, aby dodržovaly i nadnárodní společnosti. Dle našeho názoru by tím ubyla jedna naprosto zbytečná překážka dodávek dříví od různých evropských vlastníků lesů do zpracovatelského řetězce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.