Atos přinese do vzdělávání rozšířenou realitu

05.10.2016 14:47

Projekt Newton (Networked Labs For Training in Sciences And Technologies) je součástí programu Evropské unie Horizont 2020, určeného pro studenty středních, vysokých škol a celoživotního vzdělávání. Zaměřuje se především na technické obory, které se dají v anglickém jazyce zastřešit pod zkratkou STEM (Science, Technology, Engineering, Math).

Atos přinese do vzdělávání rozšířenou realitu
Foto: ATOS
Popisek: ATOS, logo.

Česká pobočka společnosti Atos je součástí evropského projektu Newton, jehož cílem je využití moderních technologií při výuce.

Už za pár let by se i čeští studenti technických oborů mohli do studií doslova ponořit. Evropský projekt Newton zkoumá možnosti, jak využít nejnovější technologie při vzdělávání. Celkovou efektivitu vzdělávacích metod by měla zlepšit zařízení pro rozšířenou realitu či vícesmyslové učení. Na projektu se podílí i společnost Atos IT Solutions and Services, s.r.o.. Přináší do něj své bohaté zkušenosti z přípravy a vytváření digitálního vzdělávacího obsahu na mezinárodní úrovni.

„Mladá generace chce přijímat obsah způsobem, který jí je vlastní – pomocí moderních technologií,” vysvětluje Oskar Kadlec, který má projekt ve společnosti Atos na starosti. „Pokud chceme mladé lidi zaujmout, musíme změnit přístup a vrátit se například i ke škole hrou. To znamená využít moderní technologie k vytvoření soutěživého prostředí, jež bude ke vzdělávání motivovat.“

Rozšířená realita i více smyslů

„Cílem je strategická změna v přístupu ke vzdělávání. Od statických, či částečně dynamických modelů se přechází do úplně jiné dimenze,” vysvětluje podstatu budované platformy O. Kadlec.

Projekt klade velký důraz na hry, jež mají studenty motivovat. Experimentuje i s vícesmyslovým vnímáním. Jeho cílem je zapojit do vzdělávání například hmat nebo čich a přispět tak ke kvalitnějšímu osvojení učiva.

Složitý svět matematiky a technických směrů má studentům zase přiblížit rozšířená realita – stav, kdy se pomocí technického zařízení do reálného prostředí promítá virtuální vrstva umožňující vysvětlovat, zkoušet a simulovat různé modely. Právě takové vizualizační nástroje bude připravovat společnost Atos. K dispozici má své vlastní prostory, kde je možné využít brýle s rozšířenou realitou, takzvané HoloLens z dílny společnosti Microsoft – jednoho z partnerů Atos.

Od škol k průmyslu

Atos má s přípravou vzdělávacích programů bohaté zkušenosti. Společnost se na mezinárodní úrovni podílí na přípravě digitálního obsahu nejen pro školy.

„Máme k dispozici špičkové technologie, odborníky, technické vybavení i prostory,” říká O. Kadlec. „Umíme také pokrýt kompletní životní cyklus výroby vzdělávacího obsahu. Projekt musí být od prvotní fáze – scénáře a přípravy témat – připravován garanty. I ty umíme zajistit,“ dodává.

Projekt Newton má sice přinést velké změny v oblasti vzdělávání, ale jeho výsledky nenajdou uplatnění pouze ve školství. Těžit z něho může i komerční sféra. Rozšířená realita nabízí mnoho využití například v průmyslu.

Projekt Newton odstartoval v březnu 2016 a potrvá tři roky.

O společnosti Atos

Atos SE (Societas Europaea) je lídrem v digitálních službách, který dosáhl v roce 2015 rocˇního výnosu ve výši 12 miliard EUR a který zaměstnává přes 100 tisíc pracovníků v 72 zemích.

Akvizicí spolecˇnosti Siemens IT Solutions and Services v říjnu 2010 zacˇal Atos působit v České republice pod jménem Atos IT Solutions and Services, s.r.o. Atos Česká republika zaměstnává více než 300 zaměstnanců v Praze, Brně, Ostravě a Vysokém Mýtě.

Atos přináší poradenství a systémovou integraci, řízené služby a outsourcing business procesů, cloudové operace, Big Data a řešení pro kybernetickou bezpečnost, stejně tak jako i transakční služby prostřednictvím společnosti Worldline - evropského lídra v oblasti platebních a transakčních služeb.

Díky vysoké technologické odbornosti a znalostem průmyslových odvětví společnost Atos pracuje s klienty z různých obchodních sektorů, jako jsou finanční služby, zdravotnictví, výrobní průmysl, média, telekomunikace, energetika, veřejný sektor, doprava, obrana a retailové podniky.

Společnost Atos je celosvětovým technologickým partnerem Olympijských a Paralympijských her a je kotovaná na pařížské burze NYSE Euronext Paris. Spolecˇnost Atos působí pod znacˇkami Atos, Atos Consulting, Atos Worldgrid, Bull, Canopy, Unify a Worldline.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…