Barbora Tachecí: Co nám řekl prezident

15.11.2014 10:18

Leckdo si po posledních Hovorech z Lán myslel, že to nejsprostší, co je možné říci, jsou sprostá slova. Troufám si říci, že ještě sprostší umějí být slušná slova, poskládaná do nehorázného vzkazu pro staré lidi, kteří za nás byli v srpnu roku 68 ochotni položit život. A nakonec položili kus života a zdraví.

Barbora Tachecí: Co nám řekl prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jeden z oněch osmi statečných, Viktor Fajnberg, požádal českého prezidenta, aby odsoudil existenci politických vězňů v Rusku. Prezidentovu reakci cituji: Zaprvé odsuzuji existenci politických vězňů v jakékoli zemi, tedy samozřejmě i včetně Ruska. 

Zadruhé vycházím z definice politického vězně, která byla obvyklá za Sovětského svazu, kdy se tito lidé označovali jako tzv. vězni svědomí, to znamená jako lidé, kteří byli vězněni kvůli svému politickému názoru. A zatřetí nemám vůbec jistotu, že někteří lidé v Rusku, kteří sami sebe označují za politické vězně, politickými vězni jsou, prohlásil český prezident, aby posléze zmínil Chodorkovského.

Komu tato reakce připadá jako reakce demokratického prezidenta, nechť si představí jakéhokoliv jiného prezidenta, jak po válce říká: Odsuzuji holocaust, to jistě. Ale nemám vůbec jistotu, že někteří lidé, kteří odešli do koncentračních táborů a odtud do komína, nebyli pěknými darebáky. 

A tak je zřejmé, jak z řady slušných slov lze udělat sprosťárnu - prostě tím, že relativizuji zlo, na které jsem tázán.

O panu Chodorkovském a způsobu, jakým v Rusku nabyl majetek, si spolu s českým prezidentem nedělám iluze. Na rozdíl od českého prezidenta ale vím, že se tento pán dostal za ruské mříže až poté, co projevil politické ambice. A taky vím, že podle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva z července 2013 byla porušena jeho práva na spravedlivý proces.

Pochybuji, že to českému prezidentovi uniklo, ale nehodilo se do dalšího toku prezidentových myšlenek o Chodorkovském - cituji: Spíš si myslím, že to byl tunelář, a jestli mně na Putinově režimu něco vadí, tak to, že zavřel jenom Chodorkovského, a nikoli další oligarchy.

Tak pravil skvělý český prezident, který ví, kdo je tunelářem, ale neví, že oligarchové Putina obklopují dlouhodobě, hřejí se v jeho přízni a trest přichází až v momentě, kdy mu chtějí politicky konkurovat.

Je zřejmé, že sprosté může být i podstatné informace prostě neříci.

Není to sprosté k vlastnímu voličstvu, neb to si zvyklo být prezidentem hrubě manipulováno a rozhodně nejen jím. Je to sprosté ke starým lidem s bolševikem poničeným zdravím, kteří před 46 lety nesli na moskevském náměstí transparent "Ať žije svobodné a nezávislé Československo!" a dnes za to chtějí takovou maličkost: aby český prezident jasně a bez jakýchkoliv úhybných manévrů pojmenoval zlo. Dobře totiž vědí, že pojmenovat ho je nutná podmínka pro jeho vymýcení. Jenže to si budou muset počkat na jiného - méně sprostého - prezidenta. Je mi to líto. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…