Bořivoj Minář: Mezi českými podnikateli je vysoký zájem o korejský trh. Proč?

15.09.2015 19:30

„Korejský trh je velmi náročný, protože se na něm střetává konkurence z celého světa. České výrobky a služby mohou přesto v tomto segmentu asijského trhu uspět nejen díky dobré pověsti, vysoké kvalitě a dobrým cenám, ale i flexibilitou a schopností vytvářet silné obchodní vztahy,“ upozornil na odborném semináři Exportní a podnikatelské příležitosti v Korejské republice viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář.

Bořivoj Minář: Mezi českými podnikateli je vysoký zájem o korejský trh. Proč?
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Akce, kterou dnes uspořádala Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Korejské republiky v Praze během 57. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, se kromě prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého, ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka nebo velvyslance Korejské republiky Ha Yong Moona zúčastnilo na 100 zástupců firem.

„Tak vysoká účast potvrzuje vysoký zájem o toto teritorium,“ poznamenal viceprezrezident Komory Minář. Podle něj mohou čeští exportéři dodávat do Koreje širokou škálu výrobků – od obráběcích strojů, přes digitální techniku, technologie pro čištění odpadních vod, technologie na zpracování odpadu, dále linky na úpravu minerálních surovin, velký potenciál je v energetice či v technologiích na zpracování biomasy.

„Samozřejmě se musíme dívat na to, co se v místě vyrábí, jednak máme velmi dobrou kvalitu, konkurenceschopnou cenu, ale největší konkurenční výhoda českého byznysu je flexibilita a schopnost vytvořit vztah. Na nových trzích je to zásadní věc, kterou potřebujete. Český byznys se vyznačuje právě invencí a flexibilitou, ten německý systémem,“ vysvětlil Minář.

ČR je navíc v průmyslové Korejské republice dobře známá např. tradičními strojírenskými výrobky, mezi něž lze zařadit například obráběcí stroje, hřídele, subdodávky pro loďařský průmysl nebo stroje a zařízení pro automobilovou výrobu. Blízkost obou zemí a dobré vztahy mezi ČR a Koreou vyzdvihl také korejský velvyslanec v Praze Ha Young Moon. „Česká republika je jedna z nejprůmyslovějších zemí na světě a pro nás strategický partner,“ potvrdil na tiskové konferenci.

Hospodářská komora České republiky udržuje s Koreou a místními partnerskými obchodními a průmyslovými komorami bohaté styky. Například letos v únoru Hospodářská komora ČR organizovala pod vedením jejího prezidenta Vladimíra Dlouhého doprovodnou podnikatelskou misi do Koreje (70členná delegace) při oficiální návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky. V dubnu 2015 české a korejské firmy o obchodní spolupráci jednaly v Praze – Komora ve spolupráci s Agenturou na podporu obchodu a investic „KOTRA“, Ministerstvem průmyslu, obchodu a energetiky a Korejskou mezinárodní obchodní asociací KITA zorganizovala „Czech-Korean BizTechDay“. Letos otevřela zahraniční zastoupení v Jižní Koreji také agentura CzechInvest.

„Jižní Korea je pro CzechInvest prioritní zemí. V posledních měsících předčila co do objemu kontaktů a jednání o potenciálních investicích i tradičně dominantní partnery, jako je třeba Německo, Spojené státy a Japonsko. Korejská republika má své pevné místo i v nové strategii CzechInvestu,“ uvedl ředitel pobočky v Soulu Martin Jírovec.
CzechInvest dle jeho slov dosud podpořil 29 korejských investic v celkové výši přesahující 75 miliard korun. Díky těmto investicím bylo vytvořeno téměř 12 tisíc pracovních míst.

Korejská republika patří mezi země s vyspělou tržní ekonomikou a od roku 1996 je členskou zemí OECD. Objemem vytvořeného HDP se řadí do první desítky mezi zeměmi OECD. V celosvětovém hodnocení se Korea v roce 2013 stala 13. nejsilnější ekonomikou světa a 4. nejsilnější v Asii. Nejvyspělejším odvětvím jihokorejského průmyslu je elektronika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla