Dagmar Světlovská: OSN prověřuje situaci Guru Járy a jeho pochybné zadržování v Manile

15.05.2017 9:07

Česká republika chce kandidovat do Rady pro lidská práva při OSN, ale sama lidská práva porušuje a svým občanům upírá.

Dagmar Světlovská: OSN prověřuje situaci Guru Járy a jeho pochybné zadržování v Manile
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Organizace spojených národů (OSN) prověřuje důvody dva roky trvajícího pochybného zadržování dvou českých občanů v imigrační detenční vazbě v Manile v rámci tzv. Univerzálního přezkumu dodržování lidských práv, což jsou jakési komplexní prověrky, kterými prochází každý členských stát OSN jednou za 4,5 roku. V první polovině května 2017 se tato prověrka týkala Filipín, České republika bude podrobena Univerzálnímu přezkumu OSN letos na podzim.

V rámci této kontroly dodržování lidských práv členských států OSN se 8. května 2017 v Ženevě jednalo podrobně o důvodech, proč jsou v době platné presumpce neviny věznění v imigrační detenci už dva roky Guru Jára (Jaroslav Dobeš) a Barbora Plášková. Proč je omezováno jejich právo na svobodu tím, že jim byly českou ambasádou v Manile zrušeny pasy a ani po dvou letech nebyly vydány nové. Pošlapávána jsou jejich rodičovská a další lidská práva. Při jednání se mluvilo i o únosu Guru Járy z detence 10.6.2015 a pokusu o násilnou, protiprávní deportaci do ČR v době, kdy měl podanou žádost o udělení tzv. mezinárodní ochrany (azylu). O této žádosti dosud nebylo pravomocně rozhodnuto.

Dnes je to přesně dva roky, co byl 15.5.2015 odvlečen Guru Jára za podivných okolností ze svého ašrámu na Filipínách (kde žije trvale i s jeho rodinou od r. 2009) do imigrační detenční vazby v Manile. O měsíc dříve byla v místě, kde stojí ašrám Guru Járy na Filipínách, zadržena jeho žačka Barbora Plášková jen proto, že jí Česká ambasáda protiprávně zrušila a zabavila pas. Ani po dvou letech bezdůvodného zadržování Guru Járy a Barbory Pláškové v Manile české úřady nedokázaly vyřešit jejich situaci a nadále je vězní v patové situaci osob bez dokladů. Filipínské úřady kvůli tomu nemají jinou možnost než oba české občany žijící od r. 2007 trvale v zahraničí (Nepál, Indie, Thajsko, Filipíny – kde stály ašrámy Guru Járy)) držet v imigrační detenční vazbě, kde nelidské podmínky pobytu se pro Evropany rovnají mučení.

Česká republika deklaruje dodržování lidských práv a vyjadřuje se na půdě OSN k řadě jiných států a podává doporučení na zlepšení dodržování lidských práv v Kongu, Irsku, Rakousku a dalších zemích. ČR chce být i členem Rady pro lidská práva při OSN v letech 2018 – 2021. Přitom se nikdo z českých úředníků nezabývá do očí bijícím porušováním lidských práv dvou českých občanů žijících trvale v zahraničí od r. 2007. Upíráno je jim  právo na spravedlivý proces, na presumpci neviny, na svobodu pohybu, myšlení, praktikování víry, rodičovská práva a mnoho dalších základních lidských práv.

Guru Jára a Barbora Plášková byli v ČR v nepřítomnosti odsouzeni 7.10.2014 k 10 a 9,5 letům odnětí svobody Krajským soudem, pobočka Zlín, ve vykonstruovaném absurdním procesu za údajné znásilnění 8 žen při posvátné tantrické liturgii. Vrchní soud v Olomouci tento rozsudek zrušil pro nezákonnost v plném rozsahu 21.5.2015 a nařídil nové projednání ve Zlíně, ke kterému dodnes nedošlo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla