Daniel Raus: Nobelova cena a pomazánkové máslo

21.10.2012 12:20

Jak spolu souvisí Nobelova cena, Lidice a pomazánkové máslo? Na první pohled nijak. Letošní udělení Nobelovy ceny Evropské unii vyvolává každopádně řadu rozporuplných reakcí. Dílem i proto, že náš kontinent prochází dluhovou krizí, a ta ohrožuje samotné základy sjednocení. Je to tedy dobré nebo špatné rozhodnutí?

Daniel Raus: Nobelova cena a pomazánkové máslo
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Historie Nobelových cen obsahuje řadu zajímavostí. Třeba když ji získal Winston Churchill paradoxně za literaturu, nebo Jásir Arafat paradoxně za mír. To, že ji dostane Evropská unie, se bere rovněž jako překvapení. 

Už byla sice udělena řadě organizací, koncem obou světových válek například Červenému kříži, v roce 1938 Nansenově mezinárodní agentuře pro uprchlíky, nebo později Dětskému fondu OSN. Evropská unie je ale přece jenom cosi jiného. Takže kritici mohou být aspoň rádi, že unie obdrží Nobelovu cenu za mír, nikoliv za ekonomii. 

Často se ovšem zapomíná, že Alfréd Nobel zanechal návod, jak se má o cenách rozhodovat. Nechtěl, aby obrovské jmění (z jehož úroků se ceny financují) sloužilo jako odměna za nějaké celoživotní dílo. Chtěl podporovat trendy, jež nositelé cen reprezentují. 

Když tedy Nobelův výbor usoudil, že nejlepším kandidátem je Evropská unie, nehleděl přednostně do minulosti, ale do budoucnosti – a vyjádřil podporu evropskému sjednocení. Kuriozitou je, že rozhodnutí učinila komise norského parlamentu, tedy země, která před lety v referendu rozhodla, že do unie nevstoupí.

Při pohledu z české kotliny musíme navíc poznamenat, že čerstvá nositelka Nobelovy ceny nám právě zakazuje užívat název pomazánkové máslo, což je po lítém boji o špekáček a olomoucký syreček mimořádně bolestivé. Bojíme se, aby nám nezakázali ještě věneček a rakvičku – s poukazem na to, že daná slova se vážou k požitkům jiného druhu. 

Evropská unie má spoustu chyb, je byrokratická, bojí se rizika, vedou ji nikým nevolení šéfové a Brusel stojí spoustu peněz. Jenomže je to pořád mnohem levnější, než válka. Historie nás totiž učí, že Evropané buď obchodují nebo válčí. Občas mají taky velké ideály a jsou schopni reflexe, jak to v Lidicích obdivuhodně ukázal německý prezident Joachim Gauck. Mimochodem, na místě, jež navěky varuje před odvrácenou tváří starého kontinentu. 

Evropské sjednocení je jeden z nejdůležitějších procesů na naší planetě. Buďme rádi, že se ho účastníme, i když musíme bojovat o špekáčky, syrečky a pomazánkové máslo.  

Komentář zazněl v pořadu Křesťanský týdeník na stanici ČRo 1 - Radiožurnál

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…