David Pukl: Už zase mlaskají

26.08.2020 13:45

Špičky české justice bez otálení zareagovaly na mediální sdělení ministryně Maláčové, že by se platy v justici měly snížit. Nástřel paní Maláčové pak revidovala ministryně Benešová nekonkrétním konstatováním, že platy v justici neodráží realitu. Oheň ale už byl na střeše, a česká justice cítila ohrožení své nezávislosti.

David Pukl: Už zase mlaskají
Foto: archiv autora
Popisek: David Pukl

Vedoucí představitelé soudů (různých soudů) se vyjádřily jednoznačně: Na prachy nám nešahejte!

Předseda Nejvyššího správního soudu, vědom si své pozice, přešel do útoku, a růstovou zapouzdřenost platů soudců podepřel odkazy na srovnávací přehledy Evropské unie o soudnictví; prý patříme do první poloviny států s kratší délkou řízení. Čistá demagogie. Pan Mazanec klíčovou statistiku – Index vnímání korupce soudců – jaksi přehlédl (dělíme se s Kostarikou o pěkné 45. místo). I ta proklamovaná krátká délka řízení je zavádějící, jsou v ní zahrnuty platební rozkazy (je to jako když Sovětský svaz životní úroveň občanů poměřoval údaji o těžbě uhlí). Řízení, ve kterých se konají jednání, trvají běžně deset let (ale i patnáct či dvacet roků). Zásadní argument pana předsedy Nejvyššího správního soudu pro zachování status quo ohledně platů je, že jde vlastně o malou částku – 2,4 mld. Kč – takže nestojí za to se tím zabývat. Že i gesto může změnit celou společnost, to sem nepatří.

Kdyby se to stalo v jiné zemi, mohli bychom si z té banánové republiky po švejkovsku utahovat a povyšovat se, jako že u nás to není možné. Ale stalo se to u nás! Žádný z představitelů justice si ani na moment nepřipustil jiný výklad pojmu nezávislost soudce, než výklad finanční.

Co nám vlastně česká justice ústy svých předsedů a místopředsedů říká? Že ponížením jejich platů (většina z nich bere dvě stě tisíc měsíčně a více), byť by to bylo o stokoruny, se zbortí jejich morální integrita, přirozený mravní zákon je opustí a oni budou neukotveně plápolat na vlnách korupce.  Co je to za lidi?

Může mít český soudce nějakou autoritu a vážnost? Stěží. Stejně jako předseda Nejvyššího soudu, pan Angyalossy, i já jsem kamionem projel Evropu; ale nikde, ani ve východních zemích EU, jsem neshledal, že by si lidé ke slovu soudce vytvořili vulgární synonymum. Jenom v Česku.

Obecná frustrace z justice se blíží ke stavu, kdy české soudnictví přestane vzbuzovat pohoršení, nýbrž pohrdavý úsměv. Jára Cimrman „napsal“ poslední hru v roce 2008, od té doby je lid baven rozhodnutími kárných senátů Nejvyššího správního soudu. Je úplně jedno, co soudce provede, zda-li zfalšuje protokoly, chodí ožralý ve slipech nebo nechodí do práce vůbec. Trest je snížení platu o několik procent (běžně deset) na nějakou dobu (většinou tři měsíce). A jede se dál. Rozhodnutím kárných senátů by slušelo ilustrované vydání, nejlépe ve vlastní ediční řadě rodokapsu.

Dostali jsme se tak daleko, že výrok Trestní stíhání lze v Česku objednat, se tu bere jako holá skutečnost (viz např. zde a zde a zde). Nikomu to nevadí, nejméně pak soudcům. Na rozdíl od Slovenska, u nás žádné obrodné hnutí uvnitř soudcovského stavu nevznikne. Každý je s každým příbuzný, a když ne příbuzný, tak alespoň svědek na svatbě nebo prostý kamarád. Když se i občas někdo ozve zvenčí, že by se s justicí mělo něco dělat, je nejprve zesměšněn, a když nepřestane, ostrakizován.

Ve fotbale, když kluby chtěly v zápase po sudím, aby pískal „rovinu“, motivovaly ho obě strany. Nakonec vše vyústilo v povolání expertů ze zahraničí. Je tohle cesta i v justici? Konec konců, soudci k fotbalu nemají daleko, jako ocenění za svoji práci dostávají výlety na zápasy. Z čehož plyne, že mnozí soudci evidentně vnímají své platy jako nízké a dar je neurazí. Jak se má v tom justičním prostředí orientovat prostý občan? Co když přece jen narazí na soudce, kterého by dar urazil, a ne kvůli výši, ale z principu. A věřím, že i tací soudci jsou (a někdy je potkám). Justice se postarala, aby občan nemohl rozeznat zrno od plev. Majetková přiznání soudců jsou neveřejná. Profesní, sociální, rodinná a vztahová anamnéza soudců – to je sci-fi.

Plat soudce je na sedminásobku platu učitele. Dovolím si tvrdit, že co se týká společenské prestiže, je ten poměr obrácený. A stejně jim to nestačí.

David Pukl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.