David Šebek: Propagandista Chovanec

04.01.2017 17:33

Nejlepší propaganda je taková, která není vidět. A pokud vidět je, měli bychom se mít na pozoru. To je přesně případ nově fungujícího Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, kde má pod hlavičkou ministerstva vnitra zhruba dvacítka expertů kromě jiného bojovat proti propagandě.

David Šebek: Propagandista Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec

Domnívám se, že takový malý útvar na analýzu veškerého informačního toku v celém veřejném prostoru nemůže stačit. Jsme malá země ve středu Evropy, o kterou se vždy mocnosti praly, perou se a prát budou. Na našem území tak bezpochyby střetávají příběhy a protipříběhy různých stran a různých zájmových skupin: ať už z Ruska, z USA, Německa nebo z Číny.  Věřím a chci věřit tomu, že tyto vlivy dokáží zdárně identifikovat a -  pokud jsou škodlivé - paralyzovat naše zpravodajské služby. Přijde mi, že v tomto ohledu je nový úřad poněkud nadbytečný a jako politický produkt vlastně těží z toho, že práce jeho konkurentů je ze zákona tajná.

Je rovněž zvláštní, že se v souvislosti se zřizováním centra tolik mluvilo o ruské propagandě. S ohledem na výše řečené to vypadá, jako by argumentace Ruskem byla opět příkladem dobré propagandy, neboť v očích občanů může dobře vytvářet představu o tom, co to propaganda je. O Rusku se v této souvislosti hovoří hodně: různě se objevují příběhy o ruském informačním vlivu v rámci konfliktu na Ukrajině, mluví se o šířícím se kultu prezidenta-cara Putina; v neposlední řadě je mediálním evergreenem údajný ruský vliv v nejbližším okolí prezidenta Miloše Zemana, jenž média poněkud úsměvně potvrzují tím, že prezidentův poradce Nejedlý má na telefonu právě Putinův portrét - posledním příkladem je článek amerického deníku New York Times, který citovaly Lidové noviny.

Vše nasvědčuje spíše tomu, že zřízení centra je příkladem dobré propagandy marketingově zdatného ministra vnitra. Nový úřad asi nějakou sílu mít bude, ale určitě nebude v jeho moci informační tok usměrňovat razantně a zásadně - i když to jistě budou jeho představitelé na tiskových konferencích v rámci své propagandy tvrdit. Výstupy Centra tak budou do veřejné soutěže vstupovat jen jako další informační zdroj, se kterým budeme moci jako občané pracovat.

Prezident Zeman Centrum v nadsázce označil za novodobého Koniáše. Moc úřadu samozřejmě nebude zdaleka taková, aby jeho experti mohli stejně jako jezuita Koniáš pálit zakázané knihy, tj. silou své moci nenávratně ničit nejrůznější informační zdroje a zásadně omezovat svobodnou soutěž názorů. Ta naopak zůstane zachována. I nadále proto bude na občanech, aby sami na základě vlastního rozhodování dokázali informacím pravdivostní hodnotu připsat, nebo jí informacím naopak odejmout. Možná právě v kultivaci umění rozhodování o atributech pravdy by mohl stát zapracovat systematicky a dlouhodobě, a to v cíleném zvyšování mediální a informační gramotnosti svých občanů.

Zřízení Centra tuto gramotnost nezvyšuje, ale naopak ji snižuje. Snaží se nám totiž podsunout, co si o té které věci máme myslet. A pokud se nepletu, právě to je učebnicový příklad propagandy.

David Šebek

Autor se zabývá mediální komunikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…