David Šťáhlavský: Mentalita hráče ruské rulety

06.11.2014 16:30

Sotva se Evropa dohodla s Ruskem, že nebude zbytečně mrznout kvůli ukrajinské krizi, přišla další zpráva, která potvrzuje tendenci k tiché Normalizaci. Normalizaci přitom vyslovuji s velkým „N“ a různé významové paralely nevylučuji.

David Šťáhlavský: Mentalita hráče ruské rulety
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Mimochodem, László Kövér, předseda maďarského parlamentu, nedávno prohlásil, že Brusel se chová jako Moskva před zvratem v sovětském bloku v roce 1989.

A zmíněná plynová dohoda, nevýhodná, protože drahá a vnitřně destabilizační, pro Kyjev dokazuje blízkost Bruselu a Moskvy v roce 2014.

Pro ty, kteří zapomněli, rychle připomenu: Podněstří, Gruzie, Krym, Donbas. Teď tam sice oficiálně panuje příměří, ale už nejen vlaštovky na drátech cítí, že se zase k něčemu schyluje. Takže to nejhorší pro Západ a nejlepší pro Kreml je západní politická amnézie.

Západ jako by začal trpět postkrizovým šokem blížícím se amnézii. Nejenže už dvakrát Rusko nasadilo svou hlavní fosilní zbraň do boje za své zájmy, když dvakrát zastavilo plyn do Evropy, ale periodicky také nasazuje své konvenční zbraně tam, kde nemůže utahovat kohoutky.

Tahle viróza možná pochází Bruselu, ale docela dobře ji mohly přivát také větry zpoza Atlantiku.

Důkazem je dnešní prohlášení mluvčího Dmitrije Pěskova, že Kreml nevylučuje setkání svého šéfa Vladimira Putina s Barackem Obamou. Dojít by k němu mohlo v rámci nadcházejícího víkendového summitu APEC v Pekingu.

Samotný Bílý dům před tím inicioval neformální setkání obou prezidentů buď právě v Pekingu, nebo na následném vrcholném setkání skupiny „G20“ v australské Brisbane.

Rozdíl v podání obou stran je ten, že Bílý dům vylučuje oficiální schůzku a Kreml negaci formátu setkání přetáčí do pozitiva; výsledkem je důvěrné neoficiální setkání dvou velkých mužů planety. Působí to mnohem přátelštějším dojmem, než protokolární „handshaking“.

Zvlášť kdy ho bude doprovázet zbraňový „reloading“, aby nedošla Západu munice, resp. aby se dostala na místa, kde je podle něj potřebnější. Islámský stát je jednou z těch destinací.

Navíc Obamovi nezbývá už moc času. Pokud nechce docela zavřít dveře do Bílého domu dalšímu demokratovi, pak zahraniční politika je tou poslední baštou, kde může pro demokratického kandidáta nastřádat munici.

Fjodor Vojtolovskij z Institutu světové ekonomiky a mezinárodních vztahů RAN ostatně soudí, že výzev a hrozeb společných jak pro Rusko, tak pro NATO je sdostatek. Kromě Iráku hrozí znovu Afghánistán. Po odchodu mezinárodních sil není jisté, zda tamní vláda dokáže vládnout a přitom udržet rovnováhu sil mezi klanovými elitami.

To ale neznamená, že tyto hrozby vidí stejně tak také Vladimir Putin. Stále častější letecké a ponorkové provokace ruských sil v Evropě jsou podle NATO důkazem ruské slabosti, podle některých analytiků ale jen lstivou kalkulací Kremlu a odhalováním alianční obranných slabin.

Čím se tak asi „slabí“ Rusové vytahují na „silný“ Západ, když jejich válečné letouny vypínají transpondéry. Tak se stávají totiž neviditelnými, asi tak jako raketa, která sestřelila v červenci nad Ukrajinou indonéský civilní let MH-17.

Ale Západ si stojí za svým. Rychle zapomenout a raději dělat jakoby nic. Slova Putina o tom, že za dvě hodiny mohou být jeho vojska ve Varšavě, Bukurešti, nebo v Pobaltí mohou možná vypadat jako vytahování, ale jen když je slyšíme západním uchem.

Když se tedy vrátím k úvodem nadhozeným normalizačním paralelám, vypadá to tak, že se Západ prostě přetáčí na svém vyleženém divanu na druhý bok, aby neměl Rusko přímo na očích.

Že v pochybné honbě za tím, aby Putina nezahnal příliš hluboko do kouta a taky aby mu na pohovce nebyla zima, je ochoten zapomenout, dokonce i obětovat Ukrajinu.

V tomto ohledu by tedy setkání Obamy s Putinem, ať už v Pekingu nebo Brisbane, mohlo mít stejnou, i když zjevně nechtěnou symboliku, jako to letní v Normandii.

Jestliže ale zúčtovat po 70 letech s 2. světovou válkou bylo historicky jen správné, zúčtovat s tou ještě ani nedobojovanou ukrajinskou – po půlroce – by bylo opravdu nedůstojně brzy.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…