Dita Portová: Košile od Armaniho z burana noblesního úředníka neudělá

07.02.2015 10:47

Ta bezruká žena a její lehce mentálně postižený kolega, kteří vyvolali tento týden takový rozruch kolem prezidentského oběda, určitě neberou sto tisíc měsíčně a nekopou se do zadku v hradní kanceláři.

Dita Portová: Košile od Armaniho z burana noblesního úředníka neudělá
Foto: Archiv DP
Popisek: Dita Portová

Obsluhují v pivovaru hosty a zvládají to bravurně. Zaslouží si rozhodně obdiv a uznání a nikoli pohrdání, či pronášení trapných diskriminujících výroků. Oba jsou těžce tělesně postižení a mají obrovské štěstí, že nejsou postižení morálně.

Těžce morálně postižení jsou v tomto případě jiní jednotlivci. Jsou to ti, kteří popírají, že dva handicapovaní dostali dovolenou, protože Hrad řekl, že obsluhovat prezidenta nebudou. Ti, kteří obvinili deník Právo ze lži a vůbec se nechystají hledat autora skandálního výroku.

Není důležité, kdo tento výrok pronesl, ale na Hradě je prostě taková atmosféra. Nic se nevysvětluje, nic se nešetří, oni jsou ti nositelé jediné pravdy.

A proč já jim nevěřím? Mám své zkušenosti. Handicapovaní jim vadili v minulosti i v politice, proč by nevadili v honosné restauraci. Nikdo dodnes nevysvětlil mé kamarádce, Andree Brzobohaté, kterou meningokok připravil o obě nohy, proč ji pohrdavě, lidé blízcí Zemanovi, vyškrtli z kandidátky. Chtěla jen „kopat“ za invalidy. Zemanovi nejbližší, škrtem pera rozhodli, že nestranička, v rámci stranického boje, je zbytečná, tak jako byli zbyteční ti dva v restauraci.

Panstvo, které se kasá tím, jaké má polobotky, vyšitý monogram a knoflíček na rukávku a denně soutěží o nejkrásnější kancelář, považuje tak trochu za normální, že ho nebude obsluhovat někdo s pahýlem. Stejně jako nechce vidět při obědě kulhajícího, který by mu mohl polít košili od Armaniho. Jak by to vypadalo, to by rázem bylo čitelné, že jsem vlastně pokydaný buran. A na Hradě se přece nosí jen hogo fogo.

Být hogo fogo, to se skutečnou noblesou nemá nic společného. Noblesa je kromě jiného i o slušnosti, lidskosti a pokoře. Na tu už ale v prvním objektu našeho státu dávno zapomněli. A proč by ne, když prezident se tváří, jako že nevidí, či spíše nechce vidět a naslouchá jen svým „hogo fogo“ poradcům. Nechce si přiznat, že za ně nese zodpovědnost a svou nečinností a přehlížením jejich hrubých chyb či charakterových vad, je přinejmenším spoluviníkem toho, že na Hradě je to tak trochu o buranech.

Nebudu říkat, abych nikoho neurazila, ale napadá mě: jaký pán, takový krám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Dita Portová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.