Evžen Bílek: V nepřeberném množství informací mohou pomoci třeba národní "focal pointy"

18.02.2015 15:04

V současné době jsme svědky obrovského rozmachu informačních technologií a internetu spolu s neustále rostoucí nabídkou informací, která se nevyhýbá ani oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP).

Evžen Bílek: V nepřeberném množství informací mohou pomoci třeba národní "focal pointy"
Foto: hns
Popisek: Dvojková soustava, ilustrační obrázek

Informačních zdrojů je – především díky možnostem internetu – obrovské množství, a proto světové trendy vývoje v oblasti informatiky směřují ke specializovaným oborovým informačním serverům sloužícím jako brány k informacím zaměřeným na určitou oblast (např. BOZP: http://www.bozpinfo.cz, obchodu: http://www.businessinfo.cz, oblast zemědělství: http://www.agris.cz, aj.). Tento trend vychází z potřeb uživatelů, kteří nemají čas složitě získávat informace a potřebují centrální internetovou adresu, kde získají aktuální informace nebo odkazy na další specializované zdroje informací.

Snahou MPSV ČR, ústředního orgánu státní správy, odpovědného za oblast BOZP, bylo proto ve spolupráci s VÚBP a ČÚBP a dalšími subjekty a v souladu s informační politikou EU vytvořit v rámci internetu integrovaný komplexní informační zdroj z oblasti BOZP a ochrany životního prostředí, který by sloužil podnikové sféře, státní správě, odborné veřejnosti i dalším uživatelům. V současnosti je informační zabezpečení celé oblasti BOZP v prostředí internetu zajištěno oborovým informačním serverem BOZPinfo.cz, provozovaným VÚBP, a internetovými stránkami národního Focal Pointu ČR, provozovanými MPSV ČR. Kromě těchto dvou hlavních zdrojů jsou na internetu provozována také webová sídla (website) jednotlivých státních orgánů a organizací zabývajících se BOZP (ČÚBP, VÚBP, IVBP, ITI, SZÚ, VŠB aj.).

Národní Focal Point ČR – vazba na EU

Národní Focal Point (NFOP) je kontaktním místem evropského informačního systému BOZP v České republice. Tento systém je jednotný pro členské státy EU a jeho provoz koordinuje Evropská agentura pro BOZP se sídlem v Bilbau (Španělsko). Provoz Národního Focal Pointu v České republice zajišťuje MPSV ČR.

Jedním z úkolů NFOP je zajišťování provozu internetových stránek, které jsou součástí informační sítě BOZP EU. Na jejich stránkách se publikují především informace mezinárodního charakteru a jsou k dispozici v anglickém a národním jazyce. Website NFOP plní především úlohu oficiálních stránek BOZP Evropské unie v ČR. Kromě toho slouží jako hlavní rozcestník na další informační zdroje, zajišťuje prezentaci kampaní EU (Evropský týden) a poskytuje výběrové informace z oblasti BOZP v ČR, EU a ve světě. Na zajištění obsahu tohoto webu spolupracuje odbor 54 MPSV ČR s VÚBP. Web NFOP je propojený s oborovým informačním serverem BOZPInfo.cz a vzájemně se doplňují.

BOZPinfo.cz – oborový informační server v oblasti BOZP v ČR

BOZPinfo.cz je jako oborový server zaměřený na bezpečnost a ochranu zdraví při práci v ČR a s ní související oblasti, např. prevence závažných havárií, ochrana životního prostředí apod. Cílem serveru není komerční využití, ale především vytvoření kontaktního místa na internetu pro poskytování odborných informací z oblasti BOZP v ČR a to formou článků a zpravodajství a databází, odkazů na jiné zdroje apod. Server poskytuje na svých stránkách také prostor pro propagaci kampaní a akcí z této oblasti, prostor pro výměnu názorů i praktických zkušeností, zajišťuje jeho návštěvníkům přístup k technickým a vědeckým novinkám z oblasti BOZP anebo alespoň poskytuje návštěvníkovi formou hypertextového odkazu vodítko, kde požadované informace nalézt.

Vzhledem k neustálému rozšiřování požadavků, potřeb znalostí a vývoje v oblasti BOZP od prostého poskytování pouze separátních informací a dat se stalo rostoucím trendem poskytovat znalosti (management znalostí). Management znalostí je chápán jako systémový a organizovaný přístup k nalézání, pochopení a využití znalostí, který sleduje efektivní propojení cílových skupin a ovlivňuje jejich potřeby. I když problematika BOZP není v současné době ještě obecně středem zájmu v naší společnosti, lze očekávat, že v souvislosti se vstupem ČR do EU a vzhledem ke vznikajícímu konkurenčnímu a tržnímu prostředí se stane důležitějším i pro širší veřejnost. Z toho vyplývá předpoklad, že se bude také zvyšovat poptávka po informacích z této oblasti.

Z tohoto důvodu začal VÚBP připravovat další verzi BOZPinfo.cz, která rozšíří stávající služby a poskytované informace, např. o terminologický slovník pojmů z oblasti BOZP, elektronické příručky, ale také o nové rubriky, např. "Rady pro Vás" zaměřenou na jednotlivé cílové skupiny, "Témata" obsahující komplexně rozpracovaná jednotlivá témata z BOZP aj. Současně dojde také ke změně designu stránek, navigace a zlepšení vyhledávacích možností v rámci serveru. Zahájení provozu nové verze BOZPinfo.cz je plánováno v 1. čtvrtletí roku 2004.

Autor je výzkumný pracovník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…