Evžen Marton: Někteří mladiství berou ústavní pobyt spíše jako hotel nebo tábor

05.06.2016 20:59

Souhlasím, aby došlo ke snížení trestní odpovědnosti k hranici dvanácti let pro nejzávažnější trestné činy.V ten okamžik by provinilec byl souzen stejným měřítkem jako dospělý, leč by bylo třeba vybudovat v rámci již stávajících detenčních ústavů, resp.vězení napůl oddělený blok, který by umožnil alespoň částečný pohled na "dospěláky".

Evžen Marton: Někteří mladiství berou ústavní pobyt spíše jako hotel nebo tábor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Ano, jsem si vědom, že je teď nutná spíše širší analýza celé problematiky, od rodin pachatelů, soudů, ústavních zařízení až po razantní změnu systému ve zdravotnictví (psychiatrie) a sociálních prevencí, ale někde se začít musí. Jsem si jist, že pobyt v diagnostických ústavech není dostačující trest pro vrahy a jiné násilníky. Často se takový ústav pere s nedostatkem kvalitního personálu, nedostatkem výchovy a dohledu. Někteří mladistvý berou ústavní pobyt spíše jako hotel nebo tábor. Nicméně jim k tomu napomáhá již zmiňováný systém.

Domnívám se, že snížení hranice trestní odpovědnosti přispěje k prevenci trestné činnosti mladistvých. Je třeba si uvědomit, že v dnešní rychle jdoucí době brutalita trestných činů u pachatelů mladších 15 let narůstá a je nepřípustné, aby takový pachatel, který brutálně zavraždí či spáchá jinou závažnou trestnou činnost byl beztrestný!

Bohužel, jev dětské kriminality je neúprosný a relativně častý. Nenabádám k tomu, aby některý náš, či váš potomek byl souzen, byl hozen za katr, ale je třeba si uvědomit jaká rizika nese delikvent v tak nízkém věku...

K iniciativě se můžete přidat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…