Brno: Reakce na rozsudek v případu loňské tragédie u Brněnské přehrady musí být korektní

29.02.2024 22:09 | Tisková zpráva

Vyhlášení rozsudku nad ukrajinským občanem, který je obžalován z loňské vraždy Roma Nikolase Z. u Brněnské přehrady, se očekává 1. března. Vedení města proto na základě doporučení Poradního sboru pro záležitosti romské menšiny svolalo jednání u kulatého stolu s představiteli odpovědných institucí.

Brno: Reakce na rozsudek v případu loňské tragédie u Brněnské přehrady musí být korektní
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

„Svolání kulatého stolu a pozvání důležitých aktérů schválila v polovině února Rada města Brna. Jsem ráda, že se i takto narychlo podařilo najít společný termín,“ připomněla primátorka města Brna Markéta Vaňková a dodala: „Všechny zvané jsem osobně ubezpečovala, že cílem setkání je edukace a prevence. A přesně v tomto duchu jsme diskutovali. Naším záměrem v žádném případě není jakkoliv ovlivňovat rozhodování nezávislého soudu.“

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50011 lidí

„Chci poděkovat představitelům odpovědných veřejných institucí, že se jednání zúčastnili a mohli jsme vést dialog. Vyslali jsme tak silný signál směrem k romské menšině, že dokážeme v Brně komunikovat a řešit případné problémy společně. Za poradní sbor mohu garantovat, že vyvineme maximální úsilí k tomu, aby byly reakce na rozsudek ze strany naší komunity korektní a v mezích legislativy,“ sdělil předseda Poradního sboru pro záležitosti romské menšiny v Brně Nikola Taragoš.

Kulatého stolu se zúčastnili zástupci Ministerstva vnitra, Ministerstva spravedlnosti, resp. Vězeňské služby, Policie České republiky a Městské policie Brno, dále pak hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková, předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny ZMB Monika Lukášová Spilková, ředitel romského střediska DROM Jiří Frolec, starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl a tajemník této MČ Petr Štika či místostarosta městské části Brno-sever Martin Basel.

Na loňskou tragédii, která vyvolala zhoršení vztahů mezi romskou a ukrajinskou komunitou, vedení města zareagovalo zavedením pravidelných jednání s představiteli obou menšin a neziskových organizací i se zástupci Policie ČR a Městské policie Brno. Následně byl zvolen režim on-line sdílení informací prostřednictvím platformy WhatsApp.

„Jedním z výstupů naší spolupráce bylo ustanovení Poradního sboru pro záležitosti romské menšiny v Brně. A právě na jeho posledním jednání padl návrh na svolání kulatého stolu, u něhož by jednalo vedení města a představitelé odpovědných institucí se zástupci Romů,“ sdělil náměstek primátorky Robert Kerndl, který má v gesci sociální problematiku.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…