Fenomenální klavírista Kun Woo Paik v Českém Krumlově

28.07.2016 17:37

Jihokorejský klavírní virtuos Kun Woo Paik absolvoval své první veřejné vystoupení v deseti letech, s Korejským národním orchestrem provedl Griegův Koncert pro klavír a orchestr. V patnácti letech odešel na studia do zahraničí – nejprve na prestižní Juilliard School v New Yorku, poté pokračoval v Londýně a také v Itálii. V pouhých šestnácti letech provedl v newyorském Lincoln Center kompletní dílo Maurice Ravela pro klavír, poté vystoupil i v tamní slavné Carnegie Hall.

Fenomenální klavírista Kun Woo Paik v Českém Krumlově
Foto: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Popisek: Kun Woo Paik

Koncertoval pod taktovkou takových mistrů, jako jsou např. Zubin Mehta, Mariss Jansons, Sir Neville Marriner či Krzysztof Penderecki, a s renomovanými orchestry včetně Newyorské filharmonie, Londýnského symfonického orchestru a Francouzského národního orchestru. Kritici jeho výkony ocenili například těmito slovy: „Paikův smysl pro dramatičnost, jeho pohotovost, mistrné zvládání nuancí, promyšlené akordy, rychlý pohyb prstů a virtuózní hra jsou znamenité... Zahrát Liszta je pro Kun Woo Paika mystická cesta, způsob, jak přivést publikum k samému srdci díla a pocítit jeho silné vibrace... Skutečný, autentický virtuóz! Hraje živočišně a zároveň naprosto dokonale... Je Paik novým Busonim?... Paik byl jednoduše fenomenální...“

Kun Woo Paik pořídil nahrávky významných hudebních děl Skrjabina, Liszta, Mussorgského a Rachmaninova pro společnost BMG. Záznam kompletního Prokofjevova klavírního díla získal ve Francii ceny Diapason d'or a Nouvelle Academie du disque. Pro společnost Decca pořídil nahrávky skladeb Gabriela Faurého, kompletního Chopinova díla pro klavír a orchestr či Busoniho přepisu klavírního díla J. S. Bacha. V roce 2005 se Kun Woo Paik začal věnovat dalšímu projektu pro společnost Decca, a to nahrávkám všech 32 Beethovenových sonát.

Tento virtuos žije se svou ženou, populární jihokorejskou filmovou a televizní herečkou, v Paříži. Více než dvacet let působil jako umělecký ředitel mezinárodního hudebního festivalu ve francouzském Dinardu. V roce 2002 byl francouzskou vládou jmenován rytířem řádu Umění a literatury.

V Českém Krumlově vystoupí Kun Woo Paik 28. července společně se Severočeskou filharmonií Teplice pod vedením dirigenta Alfonsa Scarana, v Koncertu C dur pro klavír a orchestr Ferruccia Busoniho pak zazpívá i mužská část Kühnova smíšeného sboru (tento koncert provede Kun Woo Paik na podzim také s Newyorskou filharmonií). V českokrumlovské Zámecké jízdárně přednese rovněž Klavírní koncert č. 1 fis moll Sergeje Rachmaninova. „Kdo by neměl rád Český Krumlov? Je to jedno z nejkrásnějších míst, které jsem poznal. Skutečně každému, koho potkám, říkám, jak krásné to tady je. V tomto smyslu jsem vlastně ambasadorem Českého Krumlova ve světě,“ říká jihokorejský virtuos.

Mirka Štípková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…