František Matějka: Demonstrace aneb jak vyhrát příští volby a směle vyrazit do pr...

22.04.2012 14:09

Stačilo na demonstraci pečlivě naslouchat, mrknout na statistiky a máte program, se kterým vyhrajete, když uspokojíte státní zaměstnance, odboráře, studenty, důchodce a nezaměstnané. Takové pět v jednom.

František Matějka: Demonstrace aneb jak vyhrát příští volby a směle vyrazit do pr...
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

1) Celkový počet obyvatel v České republice je podle posledního sčítání cca 10.500.000. Z toho volební právo má přibližně 8.400.000, což je 100 % dosažitelného.

2) Celkový počet zaměstnanců ve veřejné správě je cca 500.000. Připočtěte k tomu tzv. soukromé podniky, které vlastní veřejná správa, jako například České dráhy, Česká pošta, nebo Dopravní podnik hl.m. Prahy, a jste na cca 600.000 lidí. Máme jistých prvních 7 % voličů. S ohledem na trendy posilování moci státu lze předpokládat nárůst počtu voličů z této skupiny.

3) Celkový počet důchodců je cca 2.300.000. Máme dalších minimálně 27 % voličů. S ohledem na stárnutí populace lze předpokládat nárůst počtu voličů z této skupiny.

4) Celkový počet studentů na vysokých školách je cca 390.000. Máme dalších minimálně 4 % voličů. Za posledních deset let se zdvojnásobil a s ohledem na budovatelské cíle v oblasti vzdělanosti bez přímé návaznosti na jejich využití lze předpokládat nárůst voličů z této skupiny.

5) Celkový počet nezaměstnaných je cca 900.000. Dalších hezkých 10 % voličů.

6) Celkový počet odborářů v ČR nám sice klesnul od roku 1989 na nějakých 600.000, nicméně z nich je přibližně polovina v soukromých podnicích, takže můžeme započíst dalších 300.000 voličů k předchozím bodům. To máme další minimálně 3 %.

Součet výše uvedených, jejichž zástupci se dnes sešli na demonstraci v Praze, je 51 % všech voličů z voličských seznamů České republiky. Zdaleka ne všichni se však voleb účastní, když k volební urně dorazí nakonec nějakých 60 % z nich. Těch 51 % z celkového počtu nám tedy po přepočítání na mandáty nakonec udělá pohodlnou ústavní většinu. Státním zaměstnancům stačí slíbit neodvolatelnou definitivu, důchodcům důchod ve výši jako mají ve Švédsku, studentům bezplatné školství na dvou vysokých školách po sobě jdoucích, nezaměstnaným podpory na úrovni současné minimální mzdy, no a tu současnou minimální zvednout na průměr v EU. Takový program bezpochyby podpoří navíc jistě i řada dosavadních voličů ODS, TOP09 i Věcí veřejných, kteří prý raději volí osvědčené menší zlo, než byť nejistou šanci na skutečnou systémovou změnu, které se vlastně bojí. Dnes už mají lidé přece právo na důstojný život za každých podmínek, vždyť to píšou v každé druhé státní i unijní brožuře.

Cesta do řiti vede poměrně přímo. Dnes začala paradoxně na náměstí Winstona Churchilla, kde mají odboráři základní sídlo (ten by se musel v hrobě otáčet, kdyby to věděl), vedla přes Václavské náměstí a skončila před úřadem Vlády ČR. Další prý budou následovat, říkali na pódiu.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…