František Matějka: Konečně dobrá zpráva, stav lidských práv v ČR se zhoršil

30.06.2012 11:02

Věznice jsou čím dál přeplněnější, zastavilo se začleňování romských dětí do běžných škol, roste prý nenávist vůči Romům, přibývá výpadů proti sexuálním menšinám a vládní škrty prý dopadly na seniory, neúplné rodiny, děti, nezaměstnané i postižené. To jsou hlavní závěry zprávy Českého helsinského výboru o úrovni lidských práv v ČR za rok 2011.

František Matějka: Konečně dobrá zpráva, stav lidských práv v ČR se zhoršil
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Řada lidí se prý propadá stále více do chudoby, u Romů se nelepší situace se zaměstnáváním ani v oblasti jejich bydlení, a dokonce se prý zhoršuje i jejich bezpečnost. Prý je příslušníci většinové společnosti nenávidí stále víc - k protestům na Šluknovsku se dokonce, představte si to, přidávali kromě „extremistů“ i „normální“ lidi. Také média údajně přilévají oleje do ohně, když prý o romské problematice neinformují objektivně. Českému helsinskému výboru naopak imponovalo konání prvního „průvodu hrdosti“ Prague Pride, jakkoli prý přibývá i výpadů proti lesbám, gayům, bisexuálům a transsexuálům.

Vše výše uvedené je pro aktivisty z Českého helsinského výboru pod vedením Anny Šabatové (to je ta, co stojí v čele podporovatelů kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera, mezi nimiž najdete i Kellera nebo Špidlu) důkazem, že se v České republice zhoršil stav lidských práv. Asi nepřekvapí, že to vidím opačně. Média nepřilévají olej do ohně. Média se jen nebojí v otázce Romů konečně zpravodajsky informovat, nikoli cíleně usměrňovat veřejné mínění. Kéž by tento trend převzala i v případě normálního zpravodajství a lidi jako Drtinová nebo Moravec u nás a Hrnčířová v Bruselu si nehráli na vykladače pravdy. Výpady proti lesbám, gayům, bisexuálům a transsexuálům tu nebyly v takové míře do té doby, než se tito lidé začali producírovat v ulicích a sami na sebe upozorňovat s cílem získat víc, než jim náleží jako každému jinému. (pozn.: K mému známému přijeli na výměnný pobyt lidé z Indonésie. Ve Vídni viděli po přistání jako první seznámení se s Evropou v životě „průvod hrdosti“. Známému chvíli trvalo, než jim vyvrátil jejich nabyté přesvědčení, že takhle tu žijeme na starém kontinentu všichni...)

Škrty, jakkoli s nimi nesouhlasím, neboť nejsou součástí skutečných systémových změn, se samozřejmě nedotkly jen seniorů, neúplných rodin, dětí, nezaměstnaných a postižených. Dotkly se jich zkrátka také, stejně jako všech jiných občanů České republiky. Nechápu, proč by některé skupiny měly být výjimkou. Pokud chce navíc někdo mluvit o chudobě, měl by se jet podívat spíše trochu více na jih, než o ní psát v souvislosti s ČR. No, a že věznice jsou stále plnější? A že je u nás na 100.000 obyvatel víc lidí v base, než v Rakousku? Zaprvé je to zjevně stále málo a zadruhé to bude spíše tím, a je mi to jako Čechovi líto, že z těch 100.000 Rakušanů zkrátka do té basy patří díky způsobu života a hodnotovému řebříčku zjevně méně lidí, než u nás.

Inu, jak jsem uvedl v nadpisu: Stav lidských práv v ČR (očima Českého helsinského výboru) se zhoršil. Konečně dobrá zpráva! Svět je hned o něco přirozenější, než nám sociální inženýři naplánovali. 

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…