František Matějka: Vy máte podezření na klientelismus v ČT? A to jako až teď?

07.11.2013 10:42

Stalo se standardem, že lidé začnou křičet až v okamžiku, kdy se něco týká jich samotných. Do té doby měli nějaké principy a ideje v pytli. Stav jim vyhovoval a těžili z něj. Jakmile však najednou těží někdo jiný, mají plnou hubu klientelismu, korupce a zběsilých žádostí o nápravu.

František Matějka: Vy máte podezření na klientelismus v ČT? A to jako až teď?
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

S úsměvem sleduji vývoj situace v České televizi. Jedna strana křičí, že je zasahováno do zpravodajství, zatímco druhá strana to popírá. Je jedno, kdo na které straně stojí. Je to totiž poplatné jen období, kdy podobné iniciativy v ČT vznikají, a velmi snadno se v průběhu doby příznivci obou stran prohodí. Je jedno, kdo zvenčí je zrovna obviňován z toho, že nepřípustně zasahuje do zpravodajství. Je jedno, kdo křičí „je tu politická cenzura, která zasahuje do objektivity!“.

Existence České televize jako státního mediálního nástroje je totiž na neobjektivitě založena už z principu, protože je stejně jako všechno ostatní, co je „veřejnoprávní“, pod přímou kontrolou a ve vleku těch, kteří zrovna vládnou a mají moc rozhodovat. Česká televize, její tvorba, ale zejména její rozpočet jsou kontrolovány politiky. Pokud si někdo myslí, že tato kontrola a stanovování pravidel jsou pluralitně nadstranické, dostali ho tam, kam potřebovali.

Do zpravodajství bylo v České televizi zasahováno vždy, je zasahováno i dnes, a bez jakýchkoli pochyb bude zasahováno i v době budoucí. Tento stav bude trvat tak dlouho, dokud bude existovat „veřejnoprávní“ Česká televize, jejíž bytí a nebytí bude založeno na politických rozhodnutích ve sněmovně. Bude trvat tak dlouho, dokud si novináři neuvědomí (a to si hned tak neuvědomí, protože stát je ohýbá už na škole), že zpravodajství, ta královna žurnalistiky, není totéž, jako komentář. Bude trvat tak dlouho, dokud budou rádoby zpravodajci prokládat vysílání svými vlastními postoji a životními a společenskými preferencemi, místo aby předkládali strohou studenou zprávu k vyhodnocení diváka bez návodných komentářů. A bude trvat tak dlouho, dokud budou mít politici novináře na výplatní pásce.

Nikdy jsem si nedělal iluze, pokud jde o opravdu důležitá sdělení, že se do zpráv dostane jen to, co někdo chce, aby tam bylo. Zprávy se staly součástí davové manipulace, jejímž jediným cílem je zahltit hlavy lidí, aby neměli čas a prostor na úvahy o nějaké novodobé podobě defenestrace a skutečné změně systému.

Skutečnost, že zrovna teď někteří vystupují a křičí „je tu cenzura!“ je směšná. Byla tu vždy a za každého režimu. To se jen aktuálně dotkla těch, kteří z ní doposud těžili, a tak teď mají plnou hubu svobody, idejí a principů. Smutná výpověď nikoli o stavu České televize, ale o lidech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.