František Štván: Kardinále Duko, Bůh Vám skrze mne vzkazuje...

12.08.2012 22:49

Kdyby se na Titanicu plavilo 700 duchovních s morálním portfoliem kardinála Duky, tak by nikdo jiný do záchranných člunů nenastoupil.

František Štván: Kardinále Duko, Bůh Vám skrze mne vzkazuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Myslím si, že na tuto nadsázku mám nárok, neboť hospodářská situace našeho státu si srovnání s tragédii na Titanicu zaslouží. Na jeho palubě bylo asi 2 200 lidí, z nichž ji něco kolem 1500 nepřežilo. Při nástupu do záchranných člunů dostaly přednost ženy a děti. Tedy nejslabší část přítomných na palubě. I když se české hospodářství se všemi sociálními následky potápí, tak se na úkor důchodců, nemocných, dětí sociálně slabých rodičů, školáků, studentů a nezaměstnaných derou přednostně do ekonomických záchranných člunů církve, neboť se gentlemanským námořním pravidlem neřídí.

Výmluvy jejich zástupců, jmenovitě kardinála Duky či prezidenta České Křesťanské akademie mons. Prof. PhDr. Tomáše Halíka Th.D. pokládám za podlé. Jejich podlost spočívá ve slibu (kolik podobných už občané, aniž by byly splněny dostali), že získaný majetek použijí na pomoc potřebným. K argumentaci na stejně sobeckém (na svatého Dyndy) základu se ani při pohledu do očí smrti nesnížil nikdo z milionářů plujících na Titanicu. Většina z nich zahynula, aniž by si přednostní vstup do záchranných člunů usurpovala tvrzením, že když přežijí, tak své miliony budou věnovat na podporu rodin těch, kteří jí nepřežijí.

Kdyby církev skutečně ctila slovo toho ke komu se modlí, tak by naopak vládu vyzvala, aby prostředky, které jí chce přes většinový odpor společnosti "vrátit", použila na posílení mezilidské sociální solidarity. Pak by karikatura na bilboardech mohla být doprovázena textem "134 miliard chce církev darovat potřebným" a ruka církevního hodnostáře by nesymbolizovala, že si měšec bere, ale že ho naopak společnosti dává a žehná mu. A to nejdůležitější nakonec. Tento krok by nepochybně nezůstal bez odezvy. Kostely by praskaly ve švech, řady věřících by rostly a každá politická strana, která by se vůči církvi negativně vymezovala, by zůstala bez voličských hlasů. I tak se dá získat úcta občanů, potažmo politická, tedy i ekonomická moc. I tak se dá, a hlavně  účinně, bojovat proti komunismu, neboť boj proti němu za pomocí zvyšování počtu chudých považuji za předem prohraný.Jenom ten kdo nedočkavě touží po mamonu to neví.

Kardinále Duko, zkrze mne Vám Bůh vzkazuje. "I když jsem byl chudý, tak si mě lidé, narozdíl od tebe kardinále, přes dvatisíce roků váží. Ty nejsi můj dobrý sluha, neb mi škodíš!" Že lžu? Dokažte to!

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…