František Štván: Rusnok "bílým" vtipálkům podrazil nohy

09.12.2013 15:09

Kdysi dávno jsem slyšel vtip, jehož cílem bylo zesměšnit Romy. Zněl přesně takto: Cikánka během filmové představení vstoupí do kinosálu a zvolá: "Aranka, choc domů, zomrela mama". A z hlediště se ozvalo: "Ta ma sere! Zrovna teraz umre keď dávajů taký pekný film!?".

František Štván: Rusnok "bílým" vtipálkům podrazil nohy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Nepochybně si autor tohoto vtipu neuvědomoval, že mu jednou  jeho rasistické stereotypy, takřka identickou reakcí na skon člověka a použitým slovníkem, nabourá premiér Rusnok. Nic na tom nemění fakt, že  jsou jeho slova  omlouvána pro mne průstřelným argumentem, že  se jednalo o soukromý rozhovor, který Česká televize neměla zveřejňovat. Nesouhlasím s tímto názorem i z toho důvodu, že si teď už může každý kdo chce  přestavit, jakými slovy by mohli být častováni nezaměstnaní či sociálně slabí, pokud by se v časové tísni na mimořádné schůzí vlády, která by narušila naplánovaný program jejích členů, měly  řešit sociální problémy. Pokud se  v kontextu úmrtí světově uznávané osobnosti naši politici oslovují "ty vole", jako kdyby se znali od školních let, pak raději nechci vědět, jak se mimo zorný úhel veřejnosti  vyjadřují v jiných vypjatých situacích.

Proto je na zveřejněné sněmovní slovní kreaci členů vlády něco pozitivního. Ukázalo se, že by se naši rasoví mravokárci etnických menšin  měli mírnit, neboť naši vládní zástupci, byť pocházející z "vhodné" etnické majority, ukázali, že to co dokáží ve vtipech zesměšňovaní Romové, dokáží levou zadní také. A když už se prostřednictvím Rusnoka  předvedli v tomto světle, pak není od věci připomenout, že se najdou ve vrcholných funkcích lidé, kteří sice nekradou šrot, ale zřejmě jenom proto, že se dají bez kapky potu nakrást z veřejných prostředků miliony. Kdyby tuto možnost neměli, pak by řadoví zloději kovů, tedy i Romové, nepochybně utřeli nos. Díky více jak dvaceti lety beztrestného rozkrádání státu, by jim VIP "Janouškové" nenechali ani jedno výko od kanálu. Prozrazená Rusnokova mluva je tak jen dalším zrcadlem, do kterého by se měli naši etničtí nafoukanci podívat, jestli je jejich nos, dnes obrácený k obloze, nasměrován správně.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.