František Táborský: Okénko trhu

20.09.2017 16:12

Hlavním tématem dne je měnověpolitické jednání Fedu

František Táborský: Okénko trhu
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Výsledek bude zveřejněn v osm hodin večer středoevropského času. Trh většinově očekává, že nastavení úrokových sazeb zůstane beze změny na současném pásmu 1,00% - 1,25%. Dále by měl být zveřejněn plán snižování bilance centrální banky, která vlivem tří programů kvantitativního uvolňování narostla do výše 4,5 bilionů dolarů. S tím by centrální banka měla podle očekávání začít v průběhu října. Pohledem Fed Funds Futures trh sází na růst úrokových sazeb až na prosincovém jednání, kde se pravděpodobnost zvýšení pohybuje kolem 53 %. Se zvyšováním v prosinci počítá i prognóza RBI týmu s tím, že další zvyšování sazeb proběhne v prvním čtvrtletí 2018. Americký dolar celý den vyčkává na finální rozhodnutí a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,20, což je poblíž letošní nejslabší hodnoty dolaru a zároveň nejslabší hodnoty od začátku roku 2015. Dále bude mimo jiné zveřejněna nová makroekonomická prognóza Fedu a individuální odhad budoucího vývoje úrokových sazeb jednotlivých členů bankovní rady.

Barel ropy Brent v průběhu dneška zdražil téměř o půl dolaru a v současnosti se pohybuje na úrovni 55,80 a to hlavně díky vyjádření iráckého ministra pro ropný průmysl. Podle jeho slov členové OPEC a další producenti ropy zvažují prodloužení a zpřísnění limitů na produkci ropy s cílem omezit světovou nabídku. Současná dohoda skončí v březnu příštího roku. Více informací by mělo zaznít v pátek, kdy končí třídenní jednání členských zemí OPEC ve Vídni. Cena ropy s více než patnáctiprocentním růstem v tomto čtvrtletí směřuje k nejsilnějšímu třetímu čtvrtletí od roku 2004. Dnes bude ještě podstatnou cenotvornou informací každotýdenní změna amerických zásob ropy, které se po delší době vrátily k růstu. Medián odhadů trhu naznačuje růst o 3 864 tis. barelů ropy. V předchozím týdnu byl přírůstek 5 888 tis. barelů. Podle průzkumu American Petroleum Institute vzrostly zásoby pouze o 1 400 tis. barelů.

Tuzemský schodek investiční pozice České republiky vzrostl ve druhém čtvrtletí o 173,7 mld. Kč na 1 170,6 mld. Kč. V meziročním srovnání je tak schodek nižší o 158,6 mld. Kč. Stav zahraničního dluhu činil ke konci druhého čtvrtletí 4 481 mld. Kč (91,9 % HDP). Oproti stejnému období předchozího roku se zahraniční dluh zvýšil o 1 161,3 mld. Kč a to především díky zadlužení vládního sektoru v důsledku růstu držby vládních korunových dluhopisů nerezidenty a růstu závazků bankovního sektoru souvisejícího se zvýšením stavu přijatých krátkodobých vkladů ze zahraničí v důsledku očekávaného konce kurzového závazku ČNB.

František Táborský
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla