František Táborský: Okénko trhu

20.04.2018 16:58

Cena ropy Brent roste výrazným tempem už několik týdnů v řadě. Ještě včera se dostala na 74,67 dolarů za barel a ropa tak byla nejdražší od listopadu 2014. Jenom od poloviny minulého roku si připsala téměř 65 %.

František Táborský: Okénko trhu
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

Dnes však přišel skokový pokles na současných 73,12 způsobený kritikou D. Trumpa kartelu OPEC. Kritika přichází v době kdy OPEC zvažuje prodloužení produkčních limitů a tak i další utahování ropného trhu. Podle zástupců Saudské Arábie zde stále existuje prostor pro další růst ceny. Cena černého zlata v posledních týdnech rostla právě v důsledku nižší produkce členských zemí OPEC, ale i z důvodu rostoucího geopolitického rizika vyplývajícího z eskalace konfliktu na Blízkém východě. K tomu se přidává i hrozba obnovení amerických sankcí proti Íránu kvůli podpoře Syrského režimu B. Asada. Dražší cena ropy se samozřejmě v delším horizontu promítá do cen pohonných hmot, které se následně propisují do celkového růstu cenové hladiny v ekonomice. Vyšší inflace následně ovlivňuje nastavení měnové politiky a vývoj úrokových sazeb. 
  
Středeční Béžová kniha amerického Fedu poukazuje na zdražování oceli v důsledku nedávno zavedených celních opatření americkou administrativou. Jedná se tak o první důkaz dopadu nových opatření. V některých částech USA se jedná až o dvouciferný růst ceny, což i potvrzují čísla z komoditních burz. Zpráva centrální banky jinak hodnotí americkou ekonomiku jako zdravě expandující s udržitelným růstem zaměstnanosti. Nicméně trh práce označuje jako silně utažený. Další jednání Fedu proběhne na začátku května a je už zřejmé, že hrozba obchodní války a její dopady budou jednoznačně velkými tématy diskuze. Už v minulosti hlavní představitelé centrální banky kritizovali narůstající tendence protekcionismu ze strany americké administrativy, které ohrožují cenovou stabilitu. 
  
Koruna dnes prohloubila včerejší ztrátu a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,36. Oslabují však všechny měny v regionu pod nátlakem slabšího eura vůči americkému dolaru. Ten se dnes dostal na hranici EUR/USD 1,23. 
  
Dnes ještě vyjde dubnová statistika spotřebitelské důvěry v eurozóně. Ve srovnání s trhem očekáváme výraznější pokles z nejvyšších hodnot od začátku milénia vzhledem k americkým sankcím na Rusko, eskalaci konfliktu na Blízkém východě a hrozbě obchodní války. Takový výsledek by mohl prohloubit dnešní ztráty eura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla