František Táborský: ECB na tahu

05.03.2018 20:06

Člen bankovní rady V. Benda v rozhovoru sdělil, že nevidí důvod ke zvyšování úrokových sazeb v příštích měsících, jelikož posilování koruny dostatečně utahuje měnové podmínky.

František Táborský: ECB na tahu
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dále řekl, že prognóza ČNB naznačuje „víceméně“ dvoje zvýšení úrokových sazeb (včetně únorového zvýšení). Podle našeho názoru však ČNB tímto přístupem riskuje zklamání trhu a odchod zahraničních investorů, což by mělo za následek oslabení koruny a potřebu zvýšit úrokové sazby. Koruna zůstala téměř bez reakce a v současnosti se pohybuje nad úrovní EUR/CZK 25,40, podobně jako většinu minulého týdne.

Pozitivní výsledek vnitrostranického referenda německých sociálních demokratů ve prospěch vládní koalice a úspěch protestních hnutí v italských parlamentních volbách měl prozatím jen minimální dopad na kurz eura. Trh dlouhodobě riziko italských voleb podceňuje a z druhé strany Atlantiku se do hry zapojuje americké zavedení cel a tarifů na dovoz oceli a hliníku, které trh nepřijal pozitivně. Tím se výsledný efekt vynuloval a EUR/USD se v současnosti obchoduje na úrovni 1,23.  

Ve čtvrtek proběhne druhé měnové jednání bankovní rady ECB v tomto roce. Očekáváme, že nová makroekonomická prognóza centrální banky ukáže rychlejší inflaci v následujících čtvrtletích. S tím by mohla přijít i změna oficiální komunikace bankovní rady směrem k ukončení kvantitativního uvolňování. Nicméně únorová spotřebitelská inflace v eurozóně zpomalila k 1,2 % meziročně. Tím centrální bance zůstává prostor pro další prodlužování extrémně uvolněné měnové politiky. Naše prognóza však stále počítá s ukončením kvantitativního uvolňování do konce tohoto roku a s prvním zvyšováním úrokových sazeb v prvním čtvrtletí 2019.

Další vývoj měnové politiky ECB má i důležitý aspekt pro korunu. Ačkoli první zvyšování sazeb v eurozóně proběhne až v příštím roce, hrozí, že začátek utahování měnových podmínek v podobě konce kvantitativního uvolňování povede k uzavírání korunových pozic zahraničních spekulantů na tuzemském trhu, což by způsobilo oslabení koruny. Těch je v naší ekonomice i po jedenácti měsících od ukončení kurzového závazku v ekonomice stále dost. Pohledem trhu korunových dluhopisů ještě v lednu bylo přes 37 % objemu dluhopisů v držení nerezidentních subjektů. Pro srovnání – v dobách před kurzovým závazkem nerezidenti drželi okolo 10 % objemu dluhopisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.