Hanka Kupková: Proč mají děti pykat za špatný zákon, který naši zákonodárci vytvořili?

29.02.2016 10:34

Otevřený dopis Fondu ohrožených dětí premiérovi vlády panu Sobotkovi

Hanka Kupková: Proč mají děti pykat za špatný zákon, který naši zákonodárci vytvořili?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vážený pane premiére,

dovoluji si Vám touto cestou poslat otevřený e-mail, který zasílám na vědomí panu prezidentu Zemanovi, předsedovi senátu Štěchovi, panu ministru Babišovi, paní ministryni Marksové, předsedovi KDU-ČSL, místopředsedovi vlády panu Bělobrádkovi, předsedovi KSČM panu Filipovi a samozřejmě i médiím.  Hlavně proto, že máme březen a stále se fakticky nic neděje! A je zarážející, že například my jako FOD starající se o více jak 200 dětí a zaměstnávající přes 500 lidí jsme v situaci, kdy jsme s novým vedením chtěli zachránit situaci, stabilizovat FOD, za což jsme byli nejvíce kritizováni a nyní jsou nám házeny klacky pod nohy! A to opravdu zásadním způsobem. Proto věříme, že se „někdo“ probudí a pochopí, jak je situace vážná, a že opět jen a pouze byrokracie brzdí a komplikuje něco, co má všeobecný prospěch a především prospěch pro děti! A o ty zde především jde! Tedy alespoň nám určitě!

Jak jste byl jistě informován situace nejen Fondu ohrožených dětí, ale i situace dalších zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (dále jen ZDVOP) je značně kritická! Společně jsme dosáhli toho, že paní ministryně Marksová uznala, že je potřeba udělat novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí, a to hlavně v systému financování všech ZDVOP. Dle jejích slov by tato novela měla být v dubnu 2017. Chápu i postoj paní ministryně Marksové, že je nutné napravit i způsob zřizování těchto zařízení. Nyní si skutečně může nový ZDVOP založit kdokoliv, kdo splní podmínky stanovené zákonem. Ale FOD v rámci své restrukturalizace objelo v létě všechny kraje, ve kterých se naše zařízení nacházela a požádali jsme je o zodpovězení hlavního dotazu, zda naše kapacity potřebují. Kraje, které řekli, že zařízení nevyužijí – viz například Jihočeský kraj – ZDVOP FOD Jindřichův Hradec, tam svá zařízení FOD zrušilo.

A já se ptám, proč mají děti a zaměstnanci těchto ZDVOP pykat za špatný zákon, který naši zákonodárci vytvořili? A na který byla i pro MPSV před jeho platností udělána studie, viz příloha, která přímo toto předpověděla! K čemu to pak bylo? Chtělo to snad MPSV vidět v praxi? To je ale trochu velké riskování! A riskování s budoucností stovek dětí a stovek lidí!

Od roku 2013 je tady prokazatelně nastaveno špatné financování tohoto typu péče, jedná se o systémovou chybu a skutečně není možné pro tato zařízení čekat až do dubna 2017. To je likvidační – a VY včetně paní ministryně to víte!

Jak je možné, že ministerstvo financí tvrdí, že rozpočet pro MPSV byl schválen již v prosinci 2015 a od 1. 1. 2016 mělo MPSV peníze připravené k čerpání a přesto doposud nedorazily peníze na příslušné kraje a ty pak následně nemohly vyplatit státní příspěvek na děti ani za prosinec 2015. Nyní nemáme na našich účtech státní příspěvek za děti, které v zařízeních byly v prosinci 2015, ale ani v lednu 2016. Přesto jsme museli za prosinec odvést do státního rozpočtu částku 2,8 milionu korun a za leden jsme již odvedli více jak 2 miliony korun, a to přesto, že jsme od MPSV žádné peníze neobdrželi. Tohle se Vám zdá fér??? Měli byste si všichni uvědomit, že například FOD má nyní v péči téměř 250 dětí a o ně se starají tety a strejdové /pracovníci/, kteří jsou většinou věkově 50+. A já se Vás ptám, co bude s těmi dětmi a co s těmi zaměstnanci? Ano, paní ministryně má krizový plán, ale ruku na srdce, myslíte si, že početné sourozenecké skupiny, které FOD má ve své péči si převezme profesionální pěstoun? Tomu nevěřím já, ale ani VY, protože i nyní je mi znám minimálně jeden případ, kdy sourozenci byli rozděleni, aby mohli být umístěny k profesionálním pěstounům. A pane premiére, jak by se líbilo třeba přímo Vám, kdybyste musel v dětství se rozloučit v krizové situaci s Vaší sestrou Marcelou a každý byste musel vyrůstat zvlášť. Ty děti přece nemají pykat za své nezodpovědné rodiče nebo snad za špatný systém či zákon. ZDVOPy jsou v kritické fázi a už několikrát jsme paní ministryni dokázali, že se to netýká pouze FOD. Tak kde je ta rovnocennost a spravedlnost, se kterou se MSPV stará o neziskové organizace?

Vás jsme požádali o schůzku již v červnu 2015. Dokonce jste nám slíbil podporu a to veřejně v televizi. Vím, hlasoval jste pro mimořádnou dotaci, ale bylo to opravdu upřímné?

Když zhodnotím stávající situaci po peripetiích, kterými jsme si jako FOD po změně vedení prošli, co vše jsme MUSELI absolvovat, že jsme dokázali zajistit i bezdlužnost /zadluženost nebyla námi způsobena v minulých letech!!!, jak jistě víte, respektive řadoví pracovníci a členové spolku  jsme neměli vliv na to, co tehdejší vedení dělá – bohužel/  nyní se opravdu stydím se za to, že jsem občanem této země!

A teď jednu upřímnost a věřím, že se neurazíte! Je to bohužel holý fakt: Jste premiér, který si nedokáže udělat pořádek u svých ministrů a my občané – hlavně naše děti na to doplatí. Mrzí mne to, byl jste pro mne jistým způsobem vzor, ale teď jen přihlížíte tomu co se děje a přestože jste jeden z mála,  který může něco pro děti a zaměstnance ve ZDVOP udělat – neděláte nic. Nezajistíte si ani to, aby Váš sekretariát doladil schůzku, o kterou jsme Vás žádali LONI V LÉTĚ!

V příloze zasílám také za zúčastněné ZDVOPy, které se k nám přidali, přehled jejich nákladů a vyplacených státních příspěvků za období 1 – 10/2015.  Sám vidíte, že je to zcela nedostačující. Nikdo nechce, aby stát financoval neziskový sektor 100 %, ale toto je opravdu neúnosné. Dle přiložené tabulky je odhad dofinancování řádově v desítkách milionů a netvrďte mi, že MPSV nemá ve svém rozpočtu částku cca 80 milionů na refundaci těchto zařízení. To by přece pro rozpočet MPSV nic neznamenalo. A argument paní ministryně Marksové, že se za toto nenechá zavřít, je opravdu směšný. Pokud nám zákon určuje počet zaměstnanců v těchto službách a jejich minimální plat, tak je přece samozřejmé, že se na provozu těchto zařízení bude stát také podílet značnou měrou! Nebo je to jinak?

Neustále slyšíme a čteme, jak tam zjistil nějaký kontrolní úřad či výbor, že byly špatně či neefektivně investovány desítky až stovky milionů na různé projekty, tam někdo špatně investoval, nebo jen kolik stály státní kasu různá opatření, která nakonec nefungují, či byla změněna. Byly to za posledních deset let stovky a stovky milionů, ne-li desítky miliard korun: A tady se s prominutím někdo „bojí“ investovat a pomoci organizaci či organizacím, které SUPLUJÍ!!!, ano, pane premiére SUPLUJÍ to, co má dělat stát a nedělá? Ve vyspělé společnosti nepochopitelné!

Víte, někdo moudrý kdysi řekl, že vyspělost státu se neměří tím, kolik máme manažerů, inženýrů, špičkových firem, či politiků, nebo ministerstev (mj. kolik stojí česká ministerstva ročně… raději nechceme vědět!!!), ale pozná se podle toho, zda se dokáže postarat o nemocné, staré lidi a o děti!

A zdá se, že tato témata jsou, bez urážky, pro Vás, pro řadu politiků tématem číslo jedna jen vždy jednou za čtyři roky, a sice před volbami! Nyní volby budou, máte všichni šanci se ukázat, co umíte a zda to, že pro Vás jsou voliči a občané této země důležití, také dokázat. Není to nic nereálného! My jsme požadavky vlády i MPSV splnili. Teď je řada na Vás! Jste představitel Vlády ČR, jste ministerský předseda, který má řadu psaných i nepsaných kompetencí, proto Vás žádáme, abyste se také tak zachoval a začal k věcem přistupovat!

Budu také velmi ráda, když se s námi osobně setkáte, protože odpověď, že máte nabitý program a paní ministryně se Vám k mému prvnímu e-mailu, který jsem poslala na Váš sekretariát, ještě nevyjádřila, je pro mne nepřijatelná!!! Je mi jasné, že máte velmi nabitý program, ale toto je velmi kritická situace, která se týká více jak 1000 vašich občanů, tak to přece za schůzku stojí. Tedy, pokud Vám jde skutečně o blaho lidu a ne jen o politické body! Věřím, že to první je Vaším posláním. Stále tomu věřím a chci věřit. A věří tomu i ti, o kterých je celý tento problém!

To, že jsou špatné zákony, je vizitka Vaše, Vašich „podřízených“ a všech dosavadních vlád od roku 1989! Čili NETRESTEJTE ty, kteří za ně nemohou, kteří je neschvalovali a nemohli ovlivnit!

Je bezodkladné udělit zařízení refundaci za tento zákon a né čekat na to, až se Vám to všem bude politicky hodit. Upřímně FOD už nemá téměř žádný čas, do měsíce máme zaplatit další splátku sociálního pojištění a kde brát, když všechny dary směřujeme právě na základní potřeby dětí? A hlavně, jak platit mzdy „tet a strýců“, které se o děti starají? Vy své mzdy dostáváte pravidelně, ale co zaměstnanci ZDVOP, kteří také odvádí kvalitní práci, ale na mzdu si musí dlouho počkat? Zkuste se vžít do jejich situace. Dokázal byste vy, či paní ministryně Marksová žít dva, tři měsíce bez peněz? Bez mezd. A to prosím pominu, že Vaše mzda a mzda zaměstnanců naší organizace či dalších organizací jsou NEPOMĚRNĚ rozdílné! Ve Vašich případech, pokud by Vám, i měsíc, dva mzda nepřišla, to asi příliš kritické nebude, u těchto lidí, kteří „suplují“ práci státu to likvidační je. Jak po věcné a ekonomické, tak i po psychické stránce! Už jste byl někdy v situaci, kdy jste neměl na nájem, elektřinu, nebo oběd? Tak se prosím do takové situace snažte vžít. A třeba svůj přístup přehodnotíte. Nejenom vy, ale i celá řada dalších!

Moc tedy prosím a žádám o rychlou reakci na tento e-mail! A budu doufat, že zdravý rozum, spravedlnost a lidskost z naší země, která občas funguje nad chápání mnohých z nás, ještě nevymizely!

Děkuji a přeji Vám, ať máte klidnější spaní než-li my, jelikož řada z nás na FOD (a jistě i v dalších organizacích ZDVOP nespíme často vůbec!!!)

Děkuji, že jste e-mail dočetl a těším se na Vaší rychlou reakci.

Za Fond ohrožených dětí

Hanka Kupková
Předsednictvo FOD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…