Hřebíček do rakve ODS: Návrat Promopro Vondry

06.02.2017 18:36

Zatímco sedm podnikatelů odsouzených v kauze Promorpo již balí tašky do vězení, Alexandr Vondra, který byl za evropské předsednictví ČR v roce 2008 politicky zodpovědný, a tudíž je také politicky zodpovědný za o 327 milionů korun předraženou zakázku na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví Evropské unii, kterou získala firma Promopro, se nechal slyšet, že se (asi) hodlá vrátit do vrcholné politiky.

Hřebíček do rakve ODS: Návrat Promopro Vondry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Ve věci kauzy Promopro se A. Vondra od začátku (ministerstvo financí zveřejnilo podezření, že zakázka byla předražená, v roce 2011) tvářil, jakože se ho to vůbec,ale vůbec netýká. Že se ho týká, mu z nějakého důvodu neukázaly policie, státní zastupitelství, a tak ani soudy, ale naznačili mu to občané v senátních volbách v roce 2012, kde na Litoměřicku v prvním kole získal jako tehdejší ministr obrany pouhých 17,49 %, a boj o senátní křeslo pro něj tak skončil. Po těchto neúspěšných volbách Vondra oznámil, že si dá od politiky šestiletou karanténu.

Tu vyplňoval návštěvami zejména pro něj ke všemu ochotně České televize, kde působil jako expert na cokoli, zejména pak na otázky ohledně demokracie, také obrany státu a zahraniční politiky, kde od něho daňoví poplatníci za své peníze mohli slyšet taková moudra jako například: „Učím tu studenty z elitních univerzit (tím zřejmě myslí CEVRO Institut, pozn. red.), ale svou práci, pokud to jde, si vozím na venkov do horní dolní. Ty velkoměsta tady začínají ovládat vegetariáni, nekuřáci, transvestiti, cyklisti, homosexuálové, a já prostě občas potřebuju utéct na ten venkov, kde jsou ještě normální chlapi a ženský,“ případně v televizi lidi strašil ruskou hrozbou a hovořil o nutnosti zvyšovat výdaje ČR na zbrojení. Naposledy o sobě dal z „politické karantény“ Vondra vědět, když spolu s K. Schwarzenbergem a dalšími patnácti bývalými politickými veličinami střední a východní Evropy varoval dopisem Trumpa před Putinem.

Šest karanténních let sice ještě neuplynulo, ale podle Vondrových vyjádření se zdá, že s karanténou je konec, a Vondra by rád, aby ho lidé v médiích vídali mnohem častěji.

V rozhovoru pro média už se Vondra vyjadřuje tak, že by za ODS znovu kandidoval ve volbách do poslanecké sněmovny: „Samozřejmě mi čtyři roky daly čas na nějakou reflexi a jsem připraven, pokud o to bude zájem, jako dělník pomoct. Ale ještě si to rozmyslím. Na otázku redaktorky Seznamu Kalenské, zda jsou poslanci dělníci, Vondra odpověděl: „Poslanci jsou dělníci a zároveň stádo té stranické smečky. Neuvažuju o nějakém velkolepém návratu, spíš si tak říkám: Přišel čas pomoct…“

A dále v rozhovoru se tvářil jako skromný hoch, který vlastně ani zpět do vysoké politiky vůbec nechce, ale žádá si ho vedení strany, žádají si ho okolnosti… A on se tedy ještě rozhodne, zda ODS coby jakýsi Blanický rytíř pomůže, nebo nepomůže…Tedy,jako vždy s americkou pomocí.

Otázkou však je, kam může někdo tak provařený jako A. Vondra ODS pomoci. Velmi špatnou zprávou o české pravici je už jen to, že se A. Vondra, coby v současné době politik na předpenzi , v televizi objevuje jako expert na téměř vše snad častěji, než například předseda ODS Fiala a další představitelé ODS (ale i TOP 09). To totiž znamená, že české pravici zkrátka bytostně scházejí osobnosti. Může to však „vytrhnout“ osoba Alexandra Vondry, který je v očích veřejnosti jednoznačně politicky odpovědný za předraženou zakázku, kterou získala firma Promopro a díky které stát přišel o 327 milionů, z nichž 170 milionů korun zmizelo kdesi v nenávratnu?Nejspíše na soukromých účtech.....

Co bude pro soupeře ODS jednodušší, než jen stále dokola hovořit o korupci a opakovat, že sedm odsouzených v kauze Promopro si dohromady odsedí 44,5 let, ačkoli tehdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti, který měl v této věci hospodaření se státními penězi na starosti, A. Vondra, jaksi „zázrakem“ osidlům soudní moci unikl? (Možná i díky Vondrově výborným vztahům s Američany…)

Vondra by však, i přes jeho vazby na USA, mohl být až příliš velké sousto i pro skalní fans ODS (jiné než skalní příznivce už ODS asi nemá, protože ti ostatní se postupně rozprchli volit jiné strany), kteří se, stejně jako všichni ostatní, museli posledních pět let po vypuknutí kauzy Promopro dívat, jak bývalý poradce Václava Havla, velvyslanec v USA, místopředseda vlády a ministr obrany Vondra prokazuje, že ho absolutně nehryže svědomí, zřejmě proto, že žádné nemá, a zkrátka jen v TV dává na odiv, jak vypadá člověk, který nemá absolutně žádné morální zábrany…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…