Ilja Mazánek: Tanzánie – ekonomická šance ve východní Africe

08.05.2017 16:38

Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraniční věcí uspořádala česko-tanzanské podnikatelské fórum.

Ilja Mazánek: Tanzánie – ekonomická šance ve východní Africe
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Akce, konané na půdě Ministerstva zahraničních věcí, se zúčastnily dvě desítky českých firem a stejný počet společností z Tanzánie. Východoafrická země je v hledáčku tuzemských firem již delší dobu. Hlavně díky stabilně rostoucí ekonomice (HDP v posledních letech roste okolo 7 % ročně), bohatým surovinových zásobám i rozvoji infrastruktury. Právě to dává velkou šanci českým podnikům, aby se na tamním trhu prosadily.

„V roce 2014 uspořádala Hospodářská komora ČR podnikatelskou misi do Tanzanie a konalo se zde historicky první česko – tanzanské podnikatelské fórum. Dnešní akce je tedy pokračováním aktivit a především znovuobjevováním tohoto ekonomicky zajímavého teritoria. V poslední době se realizovaly první investice do těžebního průmyslu a do cestovního ruchu. Další perspektivy vidíme ve spolupráci v oblasti zemědělských a následně zpracovatelských technologií nebo v dopravní infrastruktuře,“ sdělil Ilja Mazánek, předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory ČR.

Tanzanie nabízí výhodné podmínky pro investory, kteří tu jsou velmi vítání. V největším městě Dar Es Salaamu je i proto nyní ve výstavbě mezinárodní přístav, který bude sloužit jako centrum mezinárodní přepravy na východním africkém pobřeží. Vláda taky klade důraz na rozvoj turistiky (v současné době tvoří příjmy z tohoto oboru 17% HDP), těžby i důlního průmyslu. Různými projekty a dotacemi podporuje i rozvoj informačních a telekomunikačních technologií – do r. 2025 chce vláda například celou zemi pokrýt sítí optických kabelů.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…