Ivan Bednář: Babiš mobilizuje

20.10.2013 12:33

Mobilizace označuje proces přípravy na válečný konflikt. Slovo pochází z latiny a znamená uvedení někoho nebo něčeho v pohyb. Mobilizace provázejí náš stát po celé století. Známá je mobilizace v září 1938, na kterou čekal téměř celý československý stát. Přesto Československu mnoho nepomohla. Proti wehrmachtu si tehdejší vojáci ani nevystřelili.

Ivan Bednář: Babiš mobilizuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V roce 1948 mobilizoval i Klement Gottwald, za podpory čtyřsetčlenné brigády KGB pod velením generála Pavla Sudoplatova. Rozdal dělnickým milicím pušky a ostré náboje a poslal je do ulic. Jak to dopadlo je všeobecně známo.

Komunisté provedli utajenou mobilizaci v říjnu 1962 jako reakci na tehdejší karibskou krizi, která hrozila vyústit ve III. světovou válku mezi USA a SSSR.

Nakonec Chruščov souhlasil se stažením sovětských raket středního doletu z Kuby a krize byla naštěstí zažehnána.

Teď mobilizuje Andrej Babiš. Očekává snad vojenský konflikt nebo jinou mimořádnou událost? Do zbraně jsou povolány všechny předražené gumové housky a rohlíky z Babišových pekáren i salámy cinknuté koninou. Začal snad masokombinát ve Studené  kvůli Babišově mobilizaci přimíchávat do salámu Herkules koňské maso? Další trvanlivé salámy Poličan, Paprikáš, Krahulec či Vysočina na podporu Andreje Babiše teprve rukují. Výroba tlačenek a paštik ale pokračuje.

Podobně jako Klement Gottwald v roce 1948 povolal do zbraně „české dělnictvo“, svolává nyní Babiš ty, kteří si díky věku nestačili ještě nakrást - malé děti.

Babiš je láká na své dětské farmičky. Děti si tam mohou vyzkoušet, jak se dojí kravička, stojí ve volebním letáku, rozesílaném po internetu, mohou se dozvědět, jak se vyrábí jogurt či párečky.  Zda jim Babiš, který slibuje, že se osobně dostaví, prozradí recept na míchání koňského masa do trvanlivých salámů, není známo.  Kmotři, tuneláři a na ně navázaní politici, podle Babiše, z těch kraviček, jogurtů a párečků prý propadají panice.

Děti jsou v dnešní době pod neustálým tlakem reklamních spotů. Útočí na ně z televize, rádia, z plakátových ploch, dětských časopisů. Teď na ně útočí i Andrej Babiš s kravičkami a jogurtíčky.

Taky prý bude celý týden na Václavském náměstí rozdávat zdarma klobásy. No, vzhledem k tomu, že Babišův Agrofert je největším příjemcem zemědělských dotací v České republice, tak ho nějaká dvacka za buřta nezarmoutí. Ročně dostanou jeho firmy ze státního rozpočtu prostřednictvím EU více jak 3 miliardy korun

Otázkou je, proč to Babiš dělá. Názorný příklad předvedl Babiš v květnu 2010, kdy se sešla Poslanecká sněmovna v poslední den svého mandátu a přehlasovala veto prezidenta Václava Klause o navýšení biosložky v palivech ze 4.1 % na rovných 6 %. Babiš snadno proloboval navýšení svých příjmů v Poslanecké sněmovně.

Nyní je obzoru horší problém. Evropská komise pozvolna přichází na to, že dosud nařízený 10 %  podíl biopaliv je nesmysl a chystá se ho snížit jen na 6 %.

Vzhledem k tomu, že Babišovy příjmy z těchto biopaliv tvoří několik set milionů korun ročně, znamenalo by to podstatné snížení zisků téměř o polovinu. To už se vyplatí investovat pár milionů do založení vlastní politické strany. Proč mám lobovat mezi poslanci, řekl si Babiš, když si do sněmovny mohu posadit vlastní.

Každá politická strana ale má mít svůj politický program, který představují konkrétní politické vize. To Babišovo ANO ani zdaleka nemá. Jeho program není budoucnost, Babišův program je minulost. Jenomže s minulostí je potíž. Tam se skrývá jako Babišovo členství ve zločinné Komunistické straně Československa, tak v její neméně zločinné organizaci StB. Klidně by místo něj mohl vystupovat robot, který by do nekonečna opakoval „kradete, kradete, kradete. Já jsem čestný, čestný, čestný.“ Jakoby Babiš doufal, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou.

Asi by to mělo jednu výhodu. Ten robot by jistě mluvil lepší češtinou.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.