Ivan Bednář: Pravidla slušného chování nebo cenzura?

08.05.2017 18:44

Studentka brněnské konzervatoře Pavla Limmlová nacvičila báseň Egona Bondyho, obsahující množství nejhrubších vulgarit, z nichž často opakované slovo „prdel“ patří k těm nejmírnějším. Školní komise studentce vystoupení zakázala. Studentka však školní příkaz nerespektovala a na Poděbradských dnech poezie s básní Egona Bondyho vystoupila.

Ivan Bednář: Pravidla slušného chování nebo cenzura?
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Odmysleme si osobu autora, vlastním jménem Zbyňka Fischera, letitého spolupracovníka StB, který udával svou bývalou družku, filosofa Jana Patočku či začínající mladé spisovatele, a po listopadu 1989 patřil mezi ultralevicové autory. Zarážející je, že studentka obdržela Cenu Českého rozhlasu, tedy veřejnoprávní instituce, která měla svého času problém s mnohem méně, ve srovnání s basní Egona Bondyho, vulgárními výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu ruské skupiny Pussy Riot.

Ředitel brněnské konzervatoře Pavel Maňásek je nyní vláčen v médiích jako zlosyn, zavádějící na školách cenzuru. Ozval se také předseda herecké asociace Jiří Hromada, který poslal do Brna dopis, chválící studentku za její vystoupení a odsuzující postup konzervatoře.

Je snad cenzurou požadavek na dodržování alespoň minimálních zásad slušného chování? Srovnávání případu brněnské studentky konzervatoře s procesem se skupinou Plastic People of the Universe, pro kterou psal některé texty Egon Bondy, je svědectví o naprostém nepochopení toho, co svobodou projevu skutečně je. Ostatně už jenom samotný povyk, “zase je tu totalita” vyvrací existenci totality, protože je publikován zcela svobodně a bez rizika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…