Ivan Černý: 2x Nakladatelství Olympia

17.10.2023 10:13 | Komentář

S nastávajícím podzimem se každoročně zvyšuje vydavatelská aktivita nakladatelských domů ve snaze být dobře připraven na předvánoční knižní trh. Nejinak je to v Olympii, legendárním pražském nakladatelství sportovní a turistické literatury.

Ivan Černý: 2x Nakladatelství Olympia
Foto: archiv
Popisek: Ivan Černý

Svůj ediční plán má ale již dlouhou desítku let zmíněné nakladatelství rozšířené na celé literární spektrum pro své čtenáře, mládež nevyjímaje, včetně románů či literatury faktu. Z letošních žhavých novinek Olympie bychom se rádi zastavili u dvojice titulů, značně se lišících od běžné produkce.

Souček a Koenigsmark

Obě publikace mají jedno společné. Jsou symbolickou tečkou za tvorbou známých autorů, kteří již nejsou mezi námi. V tom jediném jsou si knihy podobny, jinak se náměty i zpracováním náramně liší. V každém případě ale oba tituly patří do knihovny náročného čtenáře.

Jan Souček -  (NE) uvěřitelný život Oty K.

Současných románů z domácí autorské produkce je jako příslovečného šafránu. A tak nás román spisovatele Jana Součka velmi potěšil. Zvláště pak, když jsme při jeho čtení zjistili, že se jedná o svěžím pérem psaný napínavý životní příběh, plný (ne)uvěřitelných událostí, které hlavního hrdinu provází od dětských let, přes pubertu až na práh dospělosti. Ota K. se musí bránit skrytému nepříteli, který ho provází celý života a občas mu uštědří tvrdé rány. Jeho osud je plný složitých životních situací, které ho dokonce dovedou k dočasnému opuštění republiky a následnému pobytu v policejní budově v pražské Bartolomějské ulici.

Děj příběhu se odvíjí v průběhu minulého století, v časech protektorátu a následujících padesátých letech se značným přesahem. Leckteré scény z představované knihy nejsou starším generacím až tak neznámé, mladým čtenářům ale třeba pomohou otevřít oči. 

 Ale pozor Ota K. si během svého vyprávění nestěžuje, ani nekope do mrtvol. Přes veškeré životní potíže a problémy si dokáže zachovat optimismus, nadhled, charakter i lásku k životu…

Jan Souček (1931-2022) se zabýval publicistickou činností v rozhlase a vojenském tisku. Postupně se ale čím dál více věnoval literární tvorbě. Z jeho knih vybíráme Smrt si tě najde, Fotbal je krásný i krutý nebo kupříkladu Chamaleoni.

Alex Koenigsmark – Mezi židlemi aneb Hra na černocha

 Na dvě stě knižních stran vydaly neotřelé paměti světaznalého člověka, intelektuála v tom pravém slova smyslu a velkého kronikáře své doby A.K, žáka Milana Kundery. Obsah této výjimečné publikace by se dal nazvat jako velké politikum či zrcadlo doby a figur v něm zobrazených.

Jak nás láká anotace na obálce knihy, jedná se o atypické ne-memoáry, časově se prolínající postřehy a zážitky z toho podivného století, v jehož druhé polovině se stal Alex Koenigsmark nejen jedním z nejosobitějších českých literátů, ale také prozíravých pozorovatelů a otevřených glosátorů našeho světa, kde jsme sice často aktéry, občas i autory, ale jen zřídka kdy hybateli věcí kolem nás.

Řada esejí knihy Mezi židlemi svého času vycházela na serveru Britské listy. V současném vydání Olympie je sobor rozšířen o dosud knižně nepublikované fejetony, doplněné Konigsmarkovou paní Viktorií Hradskou a novinářem a spisovatele Petrem Žantovským, souputníkem a přítelem A.K. Doslovu se zhostil Žantovský spolu Janem Schneiderem a Václavem Duškem.

Jistě bude zbytečné doporučení si představovaný titul pořídit. Dozajista nám jeho čtení v mnoha případech otevře oči, dokreslí zatajované to či ono a pomůže pochopit, jak to vlastně vše kolem nás bylo doopravdy.

Alex Koenigsmark (1944 – 2013), úspěšný scénárista, dramaturg, spisovatel a fejetonista. S manželkou Viktorií Hradskou od 90. let minulého století například pořádal Salony kritického myšlení, nebo tematické výstavy českých výtvarníků, inspirované aktuálními otazníky naší doby. Jako prozaik se představil titulem Cesta sekčního šéfa k moři nebo romány Siromacha či Černá krev. Ze sbírek drobných publicistických textů připomínáme titul Jak se stal Rockefeller miliardářem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…