Ivan David: A opět Turecko aneb Každý dělá jen to, co je mu dovoleno

28.06.2020 7:33

V úterý došlo mezi mnoha tureckými akcemi – narušování vzdušného prostoru Řecka, pašování zbraní do Libye, bombardováním pozic PKK v Iráku a Syrské arabské armády východně od Idlíbu také ke smrtícímu útoku dronem na vesnici nedaleko města Kobání, města, které se za cenu obrovských ztrát v roce 2015 ubránilo dobytí ISIS.

Ivan David: A opět Turecko aneb Každý dělá jen to, co je mu dovoleno
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

Cílem dronového útoku byl mimo jiné i dům, ve kterém se zdržovaly tři aktivistky za práva žen, členky tzv. Kongra Star/Women’s Conference, organizace, která se snaží o rovnoprávné postavení žen především na Středním východě. Mezi těmito ženami jsou i bojovnice se zbraní v ruce, proslulé právě v boji o Kobání.

Kromě toho, že Erdogan považuje za legitimní útočit na Kurdy kdekoli, zvláštní pozornost věnuje ženám. Vzpomeňme na Hevrín Chalaf, kurdskou političku, zvěrsky ubitou protureckými džihádisty loni v říjnu v době útoku na severní Sýrii. Turci bezostyšně bombardují území, kde se má podle dohod s USA i Ruskem udržovat příměří, za které Kurdové zaplatili ztrátou území mezi městy Serékaniyé a Giré Spí!

Kobání se ubránilo ISIS, aby bylo napadeno členem NATO. Stejně jako Jezídi a Kurdové v Iráku.

Mlčení, které panuje kolem tureckých útoků na civilní obyvatelstvo kdekoli znamená, že svět jej nevnímá. A platí přísloví – kdo mlčí, souhlasí.

All lives matter! (česky: "všechny životy se počítají"). Nejen ty, které nám denně připomíná mainstream, abychom neviděli nic jiného. Mlčí EU, mlčí OSN, o NATO nemluvě. Co všechno si může „mazánek NATO“ Turecko dovolit, než mnoha politikům dojde, že by také mohli přijít o křesla, protože v Novoosmanské říši by se s nimi nepočítali.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Ve čtvrtek byl v Haagu prokurátorem zvláštního tribunálu pro válečné zločiny v Kosovu v nepřítomnosti obžalován Hashim Thaci. Kosovský prezident a bývalý velitel Kosovské osvobozenecké armády UCK, kdysi označované za teroristickou organizaci, byl obžalován z válečných zločinů a nejméně stovky vražd. Doufejme, že to nebude trvat 20 let, než vznikne zvláštní tribunál pro Turecko a z válečných zločinů se bude zodpovídat Recep Tayyip Erdogan.

Syrská demokratická rada/The Syrian Democratic Council (MSD) vydala ke včerejšímu smrtícímu útoku ozbrojeného dronu turecké armády na vesnici Hallinj východně od Kobání prohlášení. Další prohlášení, o kterém se nikde nedozvíte. Proto jeho znění předkládám alespoň sem.

Plné znění prohlášení:

"My v Syrské demokratické radě vyjadřujeme soustrast rodinám obětí a přejeme uzdravení zraněným. Odsuzujeme tento brutální čin, který odhaluje mentalitu zločinu a šikany v Erdoganově Turecku. Potvrzujeme, že tento zločin je jen článkem v řetězci zločinů prováděných fašistickým režimem v Ankaře, od kurdského regionu v Iráku po sever a východ Sýrie, od Sýrie po Libyi, Jemen a další místa, na která se Ankara chystá; tj. zahájit svůj temný politický projekt s názvem „Nová Osmánie“. Nemluvě o tom, že těmito zločiny chce Erdoganův režim projít tunelem problémů a krizí, které zažívá na svém vlastním území. Tento zločin je porušením mezinárodního práva a dohod, které Ankara uzavřela s Washingtonem a Moskvou během turecké okupace Ras al-Ain (Serekaniye) a Tal Abyad (Gire Spî) na konci října loňského roku.

Znovu vyzýváme naše syrské obyvatelstvo, jejich národní síly od al-Džazíry po Houran a Quneitru, aby stáli proti Turecku a ukončili okupaci syrských zemí. Rovněž žádáme Organizaci spojených národů a Radu bezpečnosti, zejména Spojené státy americké a Ruskou federaci, Arabskou ligu, organizace pro lidská práva a občanskou společnost, aby zastavily mašinérii ničení praktikovanou tureckými okupačními silami a jejich žoldáky v okupovaných syrských regionech, z nichž první je Afrín, který trpí pod okupačními a žoldáckými skupinami společně, a postavit tyto žoldáky a jejich vojenské skupiny před soud, protože mezinárodní ticho týkající se tureckých zločinů v Sýrii a v obecném regionu je motivuje ke spáchání dalších zločinů. “

 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…