Ivan Hoffman: Nemocnice v panice

07.10.2014 17:46

Jak přesně dopadl audit Ministerstva financí v nemocnicích, se oficiálně ještě neví, ale ředitelé kontrolovaných nemocnic už veřejně protestují proti mnohamilionovým pokutám a chystají se s auditory soudit.

Ivan Hoffman: Nemocnice v panice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Audit tedy nejspíše dopadl podle očekávání. Že se v nemocnicích za unijní peníze pořizují předražené a nepotřebné přístroje není pouze veřejným tajemstvím. Špička ledovce už byla odhalena. Proto když si teď ředitelé stěžují na neprůhlednost kontrol a snaží se audity prezentovat jako politicky motivovanou šikanu, žádné větší solidarity se jim nedostává.

Politikum auditů má být v tom, že je před volbami a že kontrolu nemocnic, za které odpovědnost nese ministr zdravotnictví za ČSSD, provádí ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem, tedy politickým konkurentem. Kontrolu si ovšem na základě důvodných podezření vyžádala Evropská komise, která také vytipovala, co se má zkontrolovat a jak.

EU se také pozastavuje nad tím, že se u nás audity zpochybňují a politizují. Jenomže ta politizace má svou logiku coby stéblo, kterého se chytá tonoucí. Když nelze zpochybnit nálezy kontrolorů, nezbývá než zkusit zpochybnit alespoň jejich motivaci. Však si také ministr zdravotnictví stěžuje, že auditoři dostali pokyn „něco najít“.

Definitivně se audity nemocnic staly politikou, když se k nim vyjádřil premiér. Místo, aby se omezil na prohlášení, že každé podezření je třeba vyšetřit padni komu padni, činí mu starosti riziko, že budeme muset Evropské unii vracet peníze, a má starost o reputaci ministerstva financí, pokud by se ukázalo, že při auditu nepostupovalo nestranně, odborně a kompetentně.

Spor o audity v nemocnicích ukazuje, že máme problém. Vypadá to tak, že než bychom se snažili evropské dotace čerpat, upřednostňujeme jejich rozkrádání. Nejprve se systém tak zkomplikuje, že se k dotacím dostanou pouze vyvolení přes zprostředkovatele lobbyisty a právníky a pak se naopak vše zjednodušuje obcházením pravidel. Pokud u nás u unijních dotací nepřestane platit, že z cizího krev neteče, neměli bychom je nárokovat. Je z nich nakonec víc škody, než užitku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…