Ivan Hoffman: Velký pracovní pátek

20.04.2014 15:50

Jsou země, kde je Velký pátek státním svátkem a země, kde tomu tak stejně jako u nás není. Ne že bychom den volna navíc nechtěli, pro volný Velký pátek je šest lidí z deseti a i ten zbytek by se nakonec s volnem nějak srovnal.

Ivan Hoffman: Velký pracovní pátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Potíž je v tom, kdo by slavil a co. V křesťanské liturgii je pátek dnem smutku, na ukřižování Ježíše Krista vskutku není nic veselého. To až jeho vzkříšením se vysvětlí páteční tragédie a vznikne důvod k oslavě. Po křesťanech tedy nelze chtít, aby v pátek slavili, a důvod slavit ukřižování nemají ani nevěřící, kterým křesťanská tradice nic neříká.

V našem pojetí Velikonoc směřuje hlavní očekávání k pondělku, kdy už je ale z hlediska křesťanské tradice po všem. Na velikonoční pondělí se holduje tradičním rituálům, lidovým zvykům, které mají blíž k pohanskému vítání jara, než k rozjímání nad evangelii.

Především se ale vzájemně navštěvují rodinní příslušníci a blízcí přátelé. S velikonočním pondělkem není žádný problém, je to zavedený svátek, se kterým si víme rady. Kdyby se k prodlouženému velikonočnímu víkendu přidal pátek, možná by už toho volna spojeného s hojným jídlem a pitím bylo na nás moc.

Co se v souvislosti s Velkým pátkem nabízí, je otevřít si místo láhve vína bibli a začíst se do příběhu, který pojednává o duchovním smyslu bytí. Pokud se Velikonoce staly vyprázdněným svátkem, je to příležitost pro křesťany duchovně je vyplnit.

Je nám třeba nikoli pátečního volna, nýbrž velkého pracovního pátku, neboť sami na sobě máme práce jako na kostele. Velký pátek je den jako stvořený pro generální úklid nesmrtelné duše. Je to příležitost dát se do pořádku, abychom nebyli druhým na obtíž, ale naopak aby z nás měli užitek. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla