Ivan Hoffman: Vyhlížení manažerů

30.11.2014 12:40

Co dobrého vzešlo z voleb do místních zastupitelstev, ještě nevíme, protože zatím z nich vzešli pouze zvolení zastupitelé a dojednané koalice. A to není výsledek, nýbrž pouze předpoklad, aby se něco dělo, řešilo, spravovalo.

Ivan Hoffman: Vyhlížení manažerů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Vše právě začíná, pokud tedy stále platí, co jsme od politiků vyslechli v kampani a nejednalo se pouze o papouškování sloganů vymyšlených najatými reklamními kreativci. 

To, na co voliči slyšeli a nejvíce v největších městech, byl slib Babišova hnutí Ano, že se politika bude dělat po manažersku, firemní kultura nahradí tu pokleslou politickou, místo kecání se začne makat a díky tomu bude líp.

Ve velké politice zatím manažeři žádné velké hogo fogo nepředvedli, a hlavně nám svěřují svou frustraci z toho, jak všechno jde ztuha. Komunální politika ovšem není úplně stejná disciplína, proto to volič s manažery zkouší i podruhé.

A proč to konec konců nezkusit, když v nejhorším případě hrozí, že to stejně ztuha jako na ministerstvech půjde i na radnicích. A i kdyby se důvěra v manažery a byznysmeny v politice ukázala jako naivní, určitě neškodilo vytrestat odstavením na vedlejší kolej politické strany, aby měly důvod k sebereflexi.

Díky zavedeným politickým stranám se stát stal synonymem šlendriánu. Jednak se řada stran vůči státu programově vymezuje, pochybuje o jeho schopnosti hospodařit, plánovat a věří, že čím méně státu, tím pro občana lépe.

Současně ovšem politici trpí handicapem, kterým je blud, že s mandátem získávají patent na rozum. Vedle ideologického pohrdání státem pak politici stát svou neschopností z namyšlenosti i v praxi devastují. Když do takové protistátní atmosféry přichází lídr z byznysu, který říká, že stát může fungovat stejně dobře, jako funguje jeho firma, není divu, že boduje.

Testuje se model „kozel zahradníkem“ přičemž není jasné, zda půjde o kozly rekvalifikované, kteří budou progresivně zahradničit, neboť o zelenině vědí všechno, anebo zda zahradu svěřujeme kozlům, kteří ji prostě profesionálně spasou. Radost z toho, že zahrada bude díky kozlům bez plevelu, nám může pokazit, když bude rovněž bez zeleniny. Ale třeba to kozel s námi myslí dobře a bude líp. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…