Ivan Přikryl: Dostupné bydlení v Kalifornii (a v České republice)

13.09.2022 21:37 | Komentář

Česká republika není samozřejmě jedinou zemí, kterou trápí nedostupnost bydlení. Jsme však raritou, když pro změnu politici buď nedělají vůbec nic, ignorují zahraniční zkušenosti anebo se snaží vytvářet modely, které se jen opírají o moc regionálních politiků bez důležitého právního rámce, který by bránil jeho zneužití. Dnes jsem v zdejším tisku četl tento článek (California Today). Stojí za zamyšlení.

Ivan Přikryl: Dostupné bydlení v Kalifornii (a v České republice)
Foto: ivanprikryl.cz
Popisek: Ivan Přikryl

Když se kalifornské legislativní zasedání minulý měsíc chýlilo ke konci, zákonodárci schválili dva velké návrhy zákonů zaměřené na přeměnu nákupních center, kancelářských budov a parkovišť na bydlení. Zastánci dostupného bydlení opatřením, která by mohla vést k dalším milionům domů v Golden State, fandili.

Posledních šest let se jednání v Sakramentu odehrávalo často tímto způsobem, přičemž každé zasedání končilo přívalem nových zákonů navržených ke zvýšení dostupnosti bydlení.

Je to velké téma - Kalifornská bytová krize je podle místních médií strašná – jsou zde jedny z nejvyšších nájmů v USA a více než 100 000 lidí žije bez domova na ulicích – a právě proto státní lídři se stále více snaží tento problém řešit prostřednictvím legislativy.

Nové zákony o bydlení však ne vždy fungují přesně tak, jak by zákonodárci doufali. Bydlení a výstavba dostupných bytů má svá pravidla a návrhy politiků nejsou vždy realizovatelné. A vyskytují se bez kvalitní právní úpravy nečekané komplikace. Města a obce přijímají (v územních plánech) taková opatření, která levné výstavbě brání či jí komplikují. Určují požadavky hodící se více do nadstandardního bydlení jakými jsou povinné kryté verandy, předchozí archeologický průzkum pozemku, nastavují přísná kritéria energetické náročnosti staveb či například povinná automatická garážová vrata. Je zde jiné klima, takže více jde o ochranu před vysokou teplotou ač i zima v některých oblastech může být také tuhá.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

V loňském roce, poté, co zákonodárný sbor schválil nový zákon umožňující takovou výstavbu v celém státě, přijaly desítky měst nařízení, která od výstavby takové jednotky odrazovala tím, že přistupovala k četným standardům. Lidé předpokládali, že zákony o bydlení budou skutečně implementovány. Ale často nebyly. Proto nyní, před blížícími se volbami politici sami sobě kladou otázky: „Co děláme pro prosazení zákonů o bydlení ve státě Kalifornie?“

Zdejší guvernér Gavin Newsom a státní úředníci zintenzivňují vymáhání zákonů o bydlení, které jsou již v schváleny. A kontrolují postup místních samospráv, které zákony ignorují.

Zdejší ministerstvo pro bydlení a komunitní rozvoj zasílalo dopisy místním samosprávám, ve kterých jim sdělovalo, že porušují státní předpisy. V srpnu agentura oznámila první svého druhu vyšetřování notoricky složitého vývojového procesu v San Franciscu.

Důvody jsou praktické, ale i politické. Voliči jsou více než kdy jindy frustrovaní státní bytovou krizí. A politici čekají (doufají) na podzim znovuzvolení.

Například poslankyně Buffy Wicks napsala jeden ze dvou hlavních zákonů o bydlení schválených zákonodárným sborem minulý měsíc. Když v roce 2018 kandidovala, takový zákon slíbila a slib splnila. Tato demokratická poslankyně z Oaklandu má tedy splněno. A co jiní? „Musíme v našich komunitách postavit více bytů; všechny naše komunity potřebují více bydlení; potřebujeme byty pro lidi s nízkými příjmy, ale i pro střední třídu, či byty s tržní sazbu“, prohlásila tato poslankyně.

Přijímají se zde i další opatření. Zákonodárný sbor schválil například Newsomův rozsáhlý návrh poskytnout soudem nařízenou léčbu bezdomovcům z Kalifornie, kteří bojují s duševní chorobou, uvádí The Los Angeles Times.

Kalifornští představitelé také přehodnocují pravidla Airbnb uprostřed postpandemického turistického boomu. Tyto byty trvalému bydlení neslouží.

V České republice usiluji o přijetí pravidel umožňující dostupné bydlení více než 30 let. I zákon již Sněmovně předložen byl. Na rozdíl od výše uvedené situace v Kalifornii, když se funkční období minulého parlamentu chýlilo ke konci, ač zákon byl již v třetím čtení, poslanci neschválili nic.

Většina vlád se nadechne, pak najde jiný, mnohdy skutečně závažný problém – viz současná situace – a s bydlením otálí, a v druhé polovině svých funkčních mandátů již nenalézá sil k tomu, aby cokoliv změnila. Psal jsem i této vládě a ministrovi pro místní rozvoj. Pan ministr sám ani neodpověděl a „jeho lidé“ odpověděli stručně, že vše, co je potřebné již dělají a koncem (příštího?) roku vše nastartují. Takže se opakuje již obehraná skladba. Přitom pravidla, zákony, které dostupné bydlení upravují například v Rakousku platily v bývalém Československu od roku 1873 do roku 1953. A dodnes se u sousedů podle nich staví.

Zdejší trh s bydlením se velice podstatně liší. Staví se kondominia, domy k pronájmu staví úspěšní investoři, domy si stavějí občané. Čím dál víc se snaží dostupnost bydlení ovlivnit obce.

U nás je před volbami a hlasy o dostupném bydlení slyším jen z Prahy od Solidarity (levice) když její součást, ČSSD již některé zákony o dostupném bydlení v minulosti předložila a podporu družstevnímu bydlení vyjadřuje senátní kandidátka JUDr. Hana Kordová Marvanová, která již některé kroky realizovala. Mlčení ostatních musí být pro občany, hlavně mladé lidi, zklamáním.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…