Ivan Štern: Proč nepodepíšu petici proti euru

06.04.2014 11:40

Panu Fialovi na petiční arch, jímž jeho strana požaduje, abychom nepřijímali společnou evropskou měnu, se nepodepíšu. Ne proto, že by petiční požadavek neměl své ekonomické ratio. Každý, kdo se pročetl poutavou publikací Friedricha Hayeka, proroka svobodomyslného lidského konání, o soukromých penězích, a přijmuv Hayekovu přesvědčivou argumentaci, by panu Fialovi dal za pravdu.

Ivan Štern: Proč nepodepíšu petici proti euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvoueurová mince

Spis „Soukromé peníze“ Hayek napsal jako varování před snahou zavést společnou evropskou měnu. Zdůrazňoval, že nejen měna nadnárodní, ale nakonec i měny národní byly a jsou výrazem tyranie vlád. Kromě politicko-mocenského raison d´etre taková měna nemá ekonomické opodstatnění.

Navrhoval, aby naopak existující měny mohly libovolně překračovat národní hranice, dokonce i peníze soukromé, a stejně jako kterékoli jiné produkty tržní mezi sebou soutěžily o přízeň veřejnosti. V zásadě jsme tomu svědky na mezinárodní úrovni. Národní měny tu spolu soutěží o to, kolik států přesvědčí, aby se staly jejich devizovou rezervou.

Z pohledu svobody rozhodování jednotlivce a zachování maximální volnosti tržní stojí Hayekovy názory přinejmenším za úvahu. Jedno jim chybí. Rozměr sociální.

Málokdo zpochybní zásadu, podle níž máme povinnost se s lidmi sociálně potřebnými nejen proklamativně solidarizovat, ale svou trochou materiální jim jejich úděl také ulehčovat. Kdybychom však naplňování zmíněné zásady nechali jen na dobré vůli, patrně bychom v našich řadách výrazně zmnožili počet lidí nuzných a vyloučených. Chceme-li naopak uvedenému riziku předejít, nečekáme na dobrou vůli, ale tyransky se nutíme silou zákonů přispívat nemocným na jejich léčení, sociálně potřebným na pomoc v nouzi a starým na odpovídající živobytí.

Podobně se to má i se společnou měnou. V Hayekovi se doberete přesvědčivých argumentů, v čem je ekonomicky málo přijatelná a proč je projevem tyranie. Od petentů se nadto dozvíte, kolik že miliard účasti se zadluženými národy, sdílejícími společnou měnu nás to v úhrnu bude stát.

A to je přesně to, co mě od petice odrazuje. Společná měna je sice výrazem určitého nátlaku, avšak i projevem povinné solidarity s těmi, jimž se v evropském společenství daří hůře. Má-li Evropa být trvale udržitelným společenstvím demokratických států, solidarita je tu neodmyslitelnou klíčovou podmínkou.

Při vší úctě k Friedrichu Hayekovi a jeho argumentaci to je onen důvod, proč petici nepodepíšu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…