Ivan Stránský: Parlament prý snad schválí dvouletou lhůtu na splácení dluhů

28.09.2018 21:56

Včera jsem se díval na televizi Barrandov – rozhovor s ředitelem a panem Faltýnkem. Řeč byla m.j. o exekucích.

Ivan Stránský: Parlament prý snad schválí dvouletou lhůtu na splácení dluhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dlužník, ilustrační foto

Ředitel jmenovitě uváděl, že v loňském roce bylo zahájeno 3 miliony exekucí, jen v Praze ohledně např. černých jízd městskou dopravou více než 46 tisíc. Zahájení exekuce např. pro 1000,- kč dluh si advokát věřitele může účtovat 9600,- Kč palmáre. V konečném řešení vše zaplatí dlužník. Dále pan ředitel uvedl, že je přesvědčen, že se jedná o systémové řešení, kdy exekutorská „mafie“ ve spojení se soudnictvím získává fantastické zisky, ke kterým vláda a parlament jenom přihlíží. Běžně v sdělovacích prostředcích se nabízejí „půjčky ihned“ od nebankovních institucí s tím, že žadatel dostane peníze obratem na svůj sdělený účet. Tím se roztočí kolotoč následného vymáhání systematicky nastavenou skupinou těch, kteří vědí dobře, jak to dělat. Včetně nestydatých procent úroků, údajně a snad i fakticky. Tento celostátně trpěný špinavý kšeft ( citát) je prorostlý do všech skupin sociálně slabších vrstev. Začíná i nevinnými nákupními kreditními kartami, kdy v bezúročném období můžete následně „utracenou“ částku vrátit vydavateli karty, bez jakékoliv ztráty. Pokud ovšem nezaplatíte, nastane kolotoč možných splátek s vysokým úrokem z dluhu, nebo penalizace. Totéž, pokus si od prodejce aut vezmete vůz na úvěr. Do splacení dluhu je auto v majetku toho, komu splácíte úvěr. Pokud vynecháte, auto si majitel od vás vezme zpět a prodá. Mám pokračovat?

Řešení pana Faltýnka? Parlament prý snad schválí dvouletou lhůtu na splácení dluhů, pokud bude dlužník řádně pracovat a platit (zbude mu jen životní minimum) pak by zbytek nedobytného dluhu byl odepsán. Nic jsem neslyšel o nestydatosti této praxe, o zrušení těchto možností nebankovním institucím, nikdo z diskutujících nepoužil slovo lichva. A to prosím jsou další „fungující instituce“ které se zabývají „mimosoudním vymáháním dluhů“. Nepřipomíná to snad dobu All Capone ve Státech, nebo mafiánské praktiky 30 let 20 století v Itálii?

Bezbřehá rozšafnost a bohorovnost pánů Faltýnků a dalších je kolorit člověka, sedícího na sudu prachu a zapalujíce si cigaretu. Jak říkal kdysi britský tisk v černé kronice: Pan Smith kontroloval množství benzinu v dnešních nočních hodinách v nádrži svého auta pomocí hořící sirky. Pohřeb jmenovaného je za dva dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.