Ivo Fencl: Jen jedna přidrzlá spekulace o rathovských milionech

15.05.2017 18:36

S Davidem Rathem jsem se osobně nikdy nesetkal, ale přiznám se, že mi nesympatický nikdy nebyl. Překvapeně jsem tudíž občas registroval proti onomu lékaři zahrocené výpady od některých žen i mužů ve svém okolí. Co jim, propána, vadí? Myslil jsem si vždycky, ale dejme tomu výtečná novinářka MČ se o tom se mnou úplně odmítla bavit; patrně jako o naprosté samozřejmosti, již může nevnímat jen tupé tele alias já.

Ivo Fencl: Jen jedna přidrzlá spekulace o rathovských milionech
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nu, a před pár měsíci mě, jak se říká, dorazil jistý všeobecně známý psychiatr, když úplně bezelstně napsal do úvodu jakési své Rathovy částečné obhajoby (a teď necituji přesně): „Ne, nebudu se hádat o to, že Davida Ratha může mít ráda jen jeho matka.“

Řada čtenářů si, vím, už teď odplivla a řádky tohoto mého článku opustila, takže se nedovědí, že mně je koneckonců sympatická i konfrontační povaha Miloše Zemana.

Zda je však první muž Česka zrovna ideální pro středoevropskou politiku, o tom samozřejmě lze hodně diskutovat, řekl bych; ale k Rathovi a jeho milionům.
Nicméně teď nemám na mysli údajné miliony v krabici, alebrž milionky navázané na závěť doktorova tatínka. Jak určitě víte, David Rath se o ně totiž právě soudí s vlastním bratrem, který byl, jak to aspoň dosud a zvenku vypadá, regulérně vyděděn. Skutečně si nemyslím, že zrovna vám tato aktuálně propíraná causa unikla, ale neumím se nezeptat: „Není podstatné právě to, že ten případ nikomu uniknout neuměl?“

„A co víme dál, Watsone?“
„Rath je poměrně inteligentní.“
„Poměrně?“
„Jistě můžete napsat i vysoce, Holmesi.“ Inu, a tady podle mě jako autora tohoto přidrzlého článku přichází logicky na řadu následující otázka: Skutečně a opravdu se mají oba rodní bratři zapotřebí takto veřejně potýkat?

A doopravdy je David taková stvůra, že se s vlastním bratrem neumí soukromě domluvit na věci, která ho po všem, co už bylo, veřejně opět a tentokrát jednoznačně dehonestuje?

Cožpak se mu snad zalíbilo natolik v roli totálního padoucha?
Anebo skutečně je padouchem jak od Brdečky, a tedy ještě k tomu všemu i teatrálním?

Osobně tomu nevěřím.

Ne. A jestliže - v posledním čase - opět často slýcháme pojem „vrtět psem“ (který má mimochodem původ v titulu jednoho románu, až později zfilmovaného), nemůžu než konstatovat, že rovněž Rathové dnes vrtí psem a osobně zcela věřím tomu, že mezi nimi nepanuje nenávist, ba mají se docela rádi. A pouze to skrývají. 

Jak to? Problém s údajnými dvaceti miliony po otci je prostě jen odvážná kamufláž, poměrně či dost odvážná, a má možná u veřejnosti vyvolat dojem, že v rodině Rathových miliony vždy tak nějak poletovaly“, abych se vyjádřil lidověji.

A efekt vzbuzení onoho dojmu?

Uvidíme. Ale podle mě se tu odehrává cíleně vyvolané vyhánění čerta dalším čertem a připadá mi skličující, že se to patrně nikomu nepodaří dokázat.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.