Ivo Fencl: Malá výzva Josefa Bukovského dnešku

24.06.2019 18:11

Letos pětasedmdesátiletý Stanislav Bukovský (nar. 14. dubna 1944) se stal nedávno pečlivým autorem koncepce publikace o vlastním otci nazvané Josef Soběslav Bukovský. Tato kniha víc než zajímavě apeluje na rozum a city čtenáře, který v současném marasmu ani již kolikrát neví, že učitelkou života bývala historie.

Ivo Fencl: Malá výzva Josefa Bukovského dnešku
Foto: Archiv IF
Popisek: Spisovatel Ivo Fencl

Bukovského dílo má podtitul Účastník odboje v době okupace českých zemí nacistickým Německem a nevzniklo by, kdyby J. S. Bukovský nebyl částečně literát. Zanechal totiž víc než zručně psané vzpomínky a měl nepochybně štěstí, že je syn přímo zatavil do své historické práce. Třetím autorem, jehož podíl je už menší, se stal Jaroslav Bukovský, starší z odbojářových synů.

On i jeho známější sourozenec „Standa“ věnovali značné úsilí knize-pomníčku, nad čímž by se nemělo mávnout rukou, a původně se přitom odrazili od různých letmých a spíše neuspořádaných vzpomínek chotě J. S. Bukovského (a své maminky), nicméně i vzpomínek četných dalších příbuzných a také otcových spoluvězňů. Vydání zahrnuje i na třicet fotografií a roku 2018 se jej ujala Oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu v Plzni.

Josef Soběslav Bukovský (nar. 1907) byl původním povoláním umělecký kovář a zámečník. Absolvoval tzv. Leteckou školu dorostu v Prostějově a stal se během své vojenské služby vrchním leteckým mechanikem při posádce v Olomouci.

Ovlivnilo by jej to, i kdyby nevypukla válka, ale ta přišla a během mobilizace v září 1938 Bukovský v Olomouci narukoval a v čase protiprávního stanného práva vyhlášeného Heinleinovci byl takřka popraven za to, že u něj našli zbraň. Zachránila jej pouze stahující se pohraniční jednotka. Jako jediný přítomný strojvůdce mohl totiž vyrazit v čele vlakové soupravy do vnitrozemí. Přitom neváhal porušit předpisy a nerespektoval návěstidla. „Proletěl“ díky tomu stanici s čekajícími naň ordnery. A trest sice přišel, ale ne smrtící. Bukovský jím přesto dost trpěl, protože musel opustit své tehdejší bydliště v Lubech u Chebu.

Za druhé světové války získali odbojáři z plzeňské Škodovky J. S. Bukovského pro přípravu diverze. Vytipovávat spolehlivé muže do skupiny a stejně jako další přehazoval průvodní nálepky na vagónech. Jak je dobře známo, sypal se také písek do ložisek; ale 3. března 1944 je Bukovský jen krátce před narozením syna Stanislava zatčen a ocitá se v rukou obávaného gestapáckého vyšetřovatele George Pittermanna. Co zažil, líčí v knize jak on sám, tak jeho synové, a jde o drama i grotesku. Zajatec nicméně nezůstal malomyslný a pasivní, se štěstím uprchl, přežil mnohé útrapy a posléze (roku 1947) mu byl udělen válečný kříž za statečnost. Ač byl Josef Bukovský vedoucím odbojové skupiny, nikdy nepřiznal její podvratné záměry vůči Říši, a to navzdory mučení.

I po válce zůstal strojvůdcem, ačkoli mu bylo nabízeno jiné a patrně lepší místo, a roku 1956 sice vážně onemocněl, do konce života však zůstal ve slušné kondici, fyzické i duševní, a vždy byl v dobré náladě. Zemřel roku 1996 v takřka devadesáti letech a z knihy, která o něm vznikla, je znát, že synové, bratři Bukovští, tatínkovo vyprávění a přidružená svědectví adaptují s maximální možnou objektivitou. Byť jsou si vědomi, že tu vždy zůstanou svědectvími nevyplněné momenty. Jen některé lze překlenout poctivě a nikoli exkluzivním vyprávěním. Podobné publikace jsou dnes i výzvou apatii a nově narůstající nevíře některých mladších lidí, pro které je druhá světová válka už bez významu. Není pravda, že nemá smysl se vracet k hrdinům, a stejně tak je chybou, když se jakýkoli odboj relativizuje. Je absurdní představovat si různé postranní myšlenky a motivace lidí, kteří prošli peklem, a Bukovský starší je příkladem takového muže. Je dobře možné, že by se nedávné demonstraci na Letné vysmál. Ale nepodsouvejme mu to, protože ani on nevěřil poučce „pokud nejde o život, nejde o nic“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…