Ivo Fencl: Mé další podbízení se Miloši Zemanovi?

05.02.2018 14:45

„Proti své vůli se musím jeho sarkastickým poznámkám smát.“ Saša Uhlová

Ivo Fencl: Mé další podbízení se Miloši Zemanovi?
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Je následující text dalším podbízením se Miloši Zemanovi, ač byl dávno zvolen prezidentem? Ale ne. A vnímám věci (a výsledky voleb) taktéž konfliktně, ale věru nekomplikovaně. Jak? Často se rozhodujeme iracionálně a některé JEHO vlastnosti, jež mladá kadeřnice odsoudí jako fuj, vyhovují naopak rozenému individualistovi či egocentrikovi, jakých je, budete se divit, nakonec dost a dost i mimo intelektuální kruhy. A ne, „Miloš“ sice nevypadá jako Tom Cruise, jisté charisma ale má. Dál; i stár. Co fazetu celkového „charismatu“ přitom osobně vnímám třeba i „hezkou dceru v Londýně“ či (letité) kamarádství s géniem písňových SLOGANŮ Františkem Ringo Čechem (kterému jsem vždycky fandil).

Imponuje mi i nevyslovený Zemanův názor, že je na místě „tančit na ostří nožů“ a že jest „povoleno vše, co není rovnou zakázáno". Nedávno jsme ostatně dostali šanci zahlédnout něco obdobného i na filmovém plátně, a totiž ve snímku Nejtemnější hodina (http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-nejtemnejsi-hodina-dcf-/p_zahranici.aspx?c=A180201_205009_p_zahranici_wag).

Jistě, i na nejvyšším postu je - nakonec - správné umět říct pravdu. A diplomaté? Nechť zůstanou na ambasádách. Na druhou stranu...

Demagogem umí Zeman být. To nelze popřít. Tak třeba pověstný seriál dialogů s miliardářem Soukupem na (Soukupově) kanále Barrandov, nejsou to snad občas jen dopředu připravené scénky?

V jedné Zeman miliardáře dokonce vážně školil z počtů a ekonomie (1. února). A Soukup se školit nechal a přikyvoval jako malý chlapec; nemohl jsem uvěřit. Že by miliardář zůstal i při svém současném postavení magnáta AŽ TAK naivní?

Na moment jsem totiž zapomněl, že na obrazovce negestikuluje jen moderátor besedního pořadu, nýbrž i skrytý herec; nebo dokonce pan herec.

A Zeman? Čas od času navíc říká věci, kterými jen ukolíbává protistranu. Někdo by přitom podobné tahy (a bývají nejvíc slyšitelné právě z televizního Barrandova) mohl označit i za chytré či přímo lišácké (Zdeněk Svěrák), ale sám bych řekl, že takovými nejsou. Zas tak moc. A říkám, že nevynaložíte až takovou námahu... při vymýšlení podobných postupů. Stačí prostě jen sledovat, které neznalosti anebo nedostatky vám vytýkají... a co nejdříve udělat to, co výtku do jisté míry popře.

Zachovat se například pravicově, když vám vytýkají levicovost, a v něčem jiném zase levicově, když vám vytýkají pravicovost.

Náročným však je, to uznávám, zůstat při tom všem SEBOU. Ale právě to Miloš Zeman umí, a co víc, v podobně „šachových“ bojích je asi sám sebou nejvíc. „Je to člověk, který nezná hranice a udělá úplně cokoli,“ charakterizuje prezidenta Saša Uhlová ve Tvaru 2/2018 a nelze, než jí dát v podstatě za pravdu, ač ona sama Zemana právě kvůli tomu NEVOLILA.

Hranice Miloš přece jen má, to víme; ale skutečně umí chodit až po hraně jejich ostří.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.