Ivo Valenta: Očkování po česku - pořádná fraška

18.01.2021 10:56

Hlavním tématem uplynulého týdne, které na nás doslova řvalo prakticky ze všech zpravodajských serverů, bylo očkování. A že k němu bylo o čem psát.

Ivo Valenta: Očkování po česku - pořádná fraška
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Vakcína určená v první fázi všem zdravotníkům se vzápětí měnila na vakcínu pro zdravotníky v první linii. Strategie proočkování nejstarších – a tedy nejohroženějších obyvatel - se stala fraškou od samotného začátku.

Senioři, kteří jsou z mediálních titulků často doslova v panice z možné nákazy, totiž ke své hrůze zjistili, že vakcíny, které jsou jim určeny, končí u státních úředníků a jejich příbuzných.

Objednávkový registr spíš nefunguje než funguje - sám senior si rezervaci termínu prostě neudělá. A nervy ztrácejí i jejich mladší příbuzní, kteří po až dvouhodinových bojích se systémem své úsilí vesměs vzdávají.

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí

Tam, kde se přeci jen senioři dočkají možnosti očkování, se na sebe mačkají v přeplněných čekárnách, kde tak covid může radostí tleskat, jak skvělé podmínky k šíření má… V neposlední řadě pětasedmdesátníci závidí těm po osmdesátce, že se k pomoci dostanou dříve než oni a marně přemýšlejí nad tím, proč do nejohroženější kategorie nespadají lidé už od sedmdesáti let nahoru.

A také padají hlavy. Politici chtějí, aby hříšníci, kteří vakcínami očkovali neprioritní kategorie obyvatel, vyvozovali vlastní zodpovědnost. Jenže ti zase tvrdí, že jednali právě z popudu „těch nahoře“, kteří po nich chtěli, aby očkovali hlava nehlava s cílem proočkovat vše, co je k dispozici.

Lidé uvažují nad tím, jak je možné, že v Izraeli a Indii to jde, zatímco u nás celá očkovací mašinérie připomíná od začátku spíš frašku a vládne při ní naprosto stejný chaos jako v nařizovaných opatřeních.

Neřeším zde nyní rozdílné názory veřejnosti na očkování. O tom tento příspěvek není. Chápu ty, kteří se očkovat nenechají (a každému může být zcela jedno, jaké k tomu mají důvody) a považuji za nepřípustné, aby vznikaly registry odmítačů, kteří tak budou znevýhodňováni. Každý je svéprávný a musí mít právo se rozhodnout sám za sebe.

Na druhou stranu očkování tu jednou je, a tak by mělo být využito co nejefektivněji těmi, kteří ho skutečně potřebují a chtějí, protože se k této variantě prevence upínají jako jediné šanci, jak toto těžké období překlenout. Jakékoliv zákulisní hry a následné obhajoby ve stylu „to já ne, to on“, jsou v dnešní době naprosto nepřijatelné.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…