Jakub Homola: Tento "kontroverzní" čtyřicátník může vzkřísit skomírající českou pravici

22.09.2016 19:56

Před třemi lety dosáhla Občanská demokratická strana svého nejhoršího volebního výsledku. Od roku 2013 však neudělala nic pro opětovné získání důvěry voličů.

Jakub Homola: Tento "kontroverzní" čtyřicátník může vzkřísit skomírající českou pravici
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus mladší

O příčinách pádu ODS toho bylo napsáno mnoho. A mnohé z toho bylo realistické hodnocení situace. Bohužel dnešní vedení ODS a drtivá většina členské základny hledá viníky všude jinde jen ne ve vlastních řadách. Proto nelze čekat, že by výsledek letošních krajských a senátních voleb a příští rok voleb parlamentních vrátil ODS zpět na výsluní. Bez nadsázky lze říci, že žádný pravicově uvažující člověk nemůže dnešní ODS volit.

Občanská demokratická strana nemá osobnosti, nemá program a už vůbec nemá nic společného s pravicí. Svého času někdo použil termín, že ODS je „bečko TOP 09“. Bohužel je tomu tak. Václav Klaus k tomu tento týden řekl: "To, co předvádí ODS je podle mého názoru strašně slabé, neambiciózní, navíc nepravicové. Nečekám žádný průlom ani v parlamentních volbách. Když vidím jejich billboardy a hesla, tak vrtím hlavou a říkám si, že si snad dělají legraci. Za prvé tam není nic pravicového, za druhé to není nápadité. Jsem z toho smutný.“ A aby toho nebylo málo, přidal prezident Klaus i pochvalu na adresu svého syna, který objíždí republiku, debatuje s občany a říká jim svůj pohled na svět (zcela odlišný od ODS), a to nejen v oblasti školství. A má úspěch.

Klaus mladší by měl vést ODS

Někoho, jako je Václav Klaus mladší, česká pravice i politika potřebují. Prezident Klaus má pravdu, když říká, že dnešní opozice nemůže současnou vládní koalici ohrozit. Proto je již dnes naprosto jasné, že i po příštích volbách bude pokračovat koalice ČSSD a ANO. Vlastně se bude hrát jen o to, kdo bude předsedou vlády. Zatím to vypadá na Andreje Babiše. Kdyby opoziční straně předsedal Václav Klaus mladší, byla by situace naprosto jiná. Otázkou však je, zda lze opozici vést z pozice předsedy ODS, nebo bude nutné založit a vybudovat naprosto nový politický subjekt.

Pokud se syn bývalého prezidenta republiky rozhodne usilovat o post předsedy ODS moc šancí na úspěch mu nedávám. Neumím si představit, jak dnešní pravdoláskařská členská základna volí Klause za předsedu ODS. Pokud by k tomu ale došlo mělo by zvolení Klause mladšího do čela ODS štěpící efekt. Předpokládám, že by pravdoláskařská část odešla a ODS by si tak zopakovala rok 1997. To samé by zřejmě nastalo i v případě Klausova neúspěchu. „Klausovská“ část ODS by stranu opustila a založila novou stranu. Otázkou je, která varianta by byla pro českou pravici přínosnější.

Podporuji založení nové strany

Obraz ODS jako značky je poškozen a moc nevěřím v jeho obnovu. Na předních místech jsou stále stejní lidé, kteří byli u začátku úpadku ODS – Zahradil, Tošenovský, Bendl, Němcová, Vondra, Stanjura, Svoboda, Sobotka a mnoho dalších. A bohužel se nezdá, že mají dost sebereflexe, aby opustili českou politiku. Ostatně proč by to také dělali, když je členská základna znovu a znovu nominuje na volitelná místa. Klaus mladší by si musel vybudovat nový tým lidí, kteří nejsou spojeni s minulostí. A pochybuji, že někdo takový v ODS ještě zůstal.

Renesance české pravice je tak možná pouze s novým projektem a novými lidmi. Není pravdou, že to je běh na dlouhou trať. Rozhodne-li se Václav Klaus mladší k založení nové strany, jsem připraven k maximální podpoře. A věřím, že nebudu sám.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.