Jakub Macek: Jablonecká teplárna porušuje zákon, odmítá zveřejňovat informace

16.05.2014 15:40

Od 17. 7. 2013 je jediným vlastníkem jablonecké teplárny, která se nyní jmenuje Jablonecká energetická a.s. (JE), město Jablonec nad Nisou. JE se tím pádem stala povinným subjektem zákona o svobodném přístupu k informacím (InfZ), který je základním nástrojem pro kontrolu hospodaření s veřejnými prostředky.

Jakub Macek: Jablonecká teplárna porušuje zákon, odmítá zveřejňovat informace
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

V půlce dubna 2014 jsem kvůli možnosti zhodnotit hospodaření JE požádal ředitele JE podle InfZ o zveřejnění následujících informací:

  • seznam faktur přijatých od 17. 7. 2013 do 31. 3. 2014,
  • seznam platných smluv s hodnotou plnění nad 100.000 Kč,
  • obsah smluv s Loyd Group s.r.o. a plateb v její prospěch,
  • informace k výběrovému řízení na prodej teplárenské sítě na sídlišti Malá Janovská a obsah smlouvy o prodeji této sítě Rýnovické energetické s.r.o., a
  • zprávu o úsporách dosažených od 17. 7. 2013 do 31. 3. 2014 uzavřením výhodnějších smluv na dodávané služby.

Nebyla by pravda, kdybych řekl, že mě reakce JE překvapila. Ředitel společnosti Pavel Spilka mi z pověření představenstva JE, jehož členy jsou ekonomický náměstek Miloš Vele (ODS), náměstkyně a bývalá senátorka Soňa Paukrtová (Domov nad Nisou), zastupitel František Pešek (KSČM), zastupitel Petr Roubíček (TOP 09) a Boris Pospíšil (ODS), odpověděl takto:

„Rozsah poskytovaných informací je omezen ochranou obchodního tajemství. Dle ustanovení § 9 odst. 1 InfZ povinný subjekt neposkytne informaci, pokud je obchodním tajemstvím. Vámi požadované informace jsou předmětem obchodního tajemství, protože JE vykonává standardní podnikatelskou činnost v tržním prostředí, bez jakékoli veřejné podpory ze strany akcionáře.“

Je třeba dodat, že podle § 15 odst. 2 InfZ musí JE při odkazu na obchodní tajemství uvést, kdo právo k němu vykonává, což se nestalo. Je zarážející, že JE nerespektovala ani § 9 odst. 2 InfZ, který říká, že poskytnutí informace o rozsahu a příjemci veřejných prostředků není porušením obchodního tajemství. Mnoho samospráv i jimi vlastněných společností již dnes zveřejňuje veškeré faktury na internetu. Brzy bude pravděpodobně přijat i tzv. nejkrásnější zákon o povinném zveřejňování smluv na internetu. Nikoho asi nepřekvapí, že největšími odpůrci tohoto zákona jsou právě členové ODS, tedy strany, jejímž členem je i jablonecký primátor Petr Beitl a předseda představenstva JE Miloš Vele.

Proti rozhodnutí JE jsem podal odvolání a stížnost, o kterém bude rozhodovat opět vedení JE. Text odvolání i stížnosti přikládám, stejně jako znění žádosti o informace a odpovědi JE. V případě záporných odpovědí na odvolání a stížnost jsem připraven domáhat se zákonného práva na informace soudní cestou, protože již mnohokrát bylo soudy potvrzeno, že právo na informace má vyšší prioritu než odkazy na obchodní tajemství často zneužívané pro utajování informací, které mají být ze své podstaty veřejné nebo alespoň podle InfZ vyžádatelné.

Ing. Jakub Macek

občan města Jablonec nad Nisou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.