Jan A. Mařenka: Propaganda se svlékla do naha. Druhá TV debata bude pod diktátem feministky. Dožije se Donald osmého listopadu?

03.10.2016 19:15

Jan A. Mařenka se podivuje, jak snadno americká média přiznala, že jejich hlavní funkcí je placená propaganda, a ptá se, jak daleko je ohrožený establishment připraven v boji o život zajít.

Jan A. Mařenka: Propaganda se svlékla do naha. Druhá TV debata bude pod diktátem feministky. Dožije se Donald osmého listopadu?
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Americká prezidentská volební kampaň vstupuje do rozhodující fáze. Establishment s hrůzou zjišťuje, že Donald Trump (tamní Miloš Zeman) se navzdory permanentnímu "bombardování" a lhaní si do kapsy "cinknutými" průzkumy veřejného mínění stává zvolna favoritem. Média proto rázem skončila s předstíráním nezávislosti a již zcela otevřeně se vymezila proti kandidátovi, jenž smrtelně ohrožuje Hillary Clintonovou (tamní Karel Schwarzenberg) a celý establishment - na nějž jsou i finančně propojena.

Největší americký deník USA Today byl posledním, kdo dosud jakoby váhal. Již dříve vyzval čtenáře nevolit Trumpa druhý největší New York Times, také Wall Street Journal a další. Vůči Trumpovi se vymezil i Chicago Tribune, tradiční list Republikánů, když podpořil prezidentského kandidáta Garyho Johnsona, který s preferencemi pod 10 procent nemůže mít jiné ambice, než sebrat Trumpovi hlasy.

Ještě nikdy se v americké historii "svobodných médií" nestalo, aby takto otevřeně rezignovaly na svoji hru na objektivitu, nezávislost a novinářskou čest. Čtenář už tak konečně jednou ví bez zastírání: To, co čtu, je čistá propaganda. Důsledkem tohoto zjištění je mimochodem i masové rušení předplatého řady zavedených novinových titulů a dramatický pokles důvěry v média. Tím už jsme si také prošli. Američané jsou jen trochu pomalejší - holt je to velká země.

Neochvějně, pevně a nikdy jinak

USA Today napsal do úvodníku před pár dny (po první televizní debatě) tuto výzvu:"Nevolte Trumpa, je to lhář!" Je to poprvé za 34 let existence, co se USA Today takto ostře vymezil vůči kandidátovi na prezidenta.

Redakční rada deníku na vysvětlenou uvedla: "Trump porušil základní závazky, které všichni prezidenti od konce druhé světové války přijímali. Mezi tyto závazky patří neochvějná podpora spojenců v NATO a pevná opozice vůči ruské agresi."

Vedení USA Today se semklo i proti přibližně polovině svých čtenářů, kteří podle průzkumů chtějí volit Trumpa. Jediné, na čem se vedení listu dosud neshodlo, je otázka, zda podpořit Clintonovou přímo, nebo to takhle stačí. Zatím je správně za bé. Jistě - podpora NATO od Clintonové již těžko může být neochvějnější, opozice vůči "ruské agresi" pevnější - a válka bližší.

Stanovisko nejčtenějšího listu má být posledním hřebíkem do rakve, kterou americká média Trumpovi společnými silami sestavila. Pohřeb je plánován na 8. listopad, kdy jsou prezidentské volby.

Mediální hysterie proti Trumpovi tak dosáhla prozatímního vrcholu. V mnohém již připomíná hon na komunisty v 50. letech, případně lov Saddáma Husajna či Usámy bin Ládina. Trumpa již média otevřeně líčí jako lháře a podvodníka, který se vymkl kontrole - šílence s prstem na jaderné spoušti, rasistu, sexistu, toho, kdo se vysmívá vlastenectví a neplatí daně. Trump je vlastně jako Putin. Jen o něco horší, protože hrozí, že mu voliči přímo dají klíče od Bílého (v posledních letech spíše černého) domu

Trump již v srpnu prohlásil, že jeho skutečným protivníkem není Clintonová (protože ta je nevolitelná), nýbrž média. Označil je za "odpudivá a zkorumpovaná", za pilíře stejně zkorumpovaného establishmentu, se kterými (a se kterým) - až se stane prezidentem - hodlá zatočit.

Prezident Trump by samozřejmě nemohl znepřátelená média zcela zničit, ale může jim řádně zkomplikovat život, když například přetne penězovody od donátorů napojených na Demokratickou stranu a jiné vlivové skupiny. K sebedestrukci už dochází nyní, ale ta se zastaví, pokud Trump ve volbách neuspěje.

Nezávislá feministka radí, co si myslet

Televize se na rozdíl od tisku staví k odporu proti Trumpovi zdrženlivěji z důvodu posedlosti čísly sledovanosti. "Nevolte Trumpa" však mělo být základním sdělením s napětím očekávané první televizní debaty. Debatu moderoval černoch placený médiem napojeným na Demokratickou stranu.

Druhá TV debata (9. října) nebude o nic lepší. Uvádět ji má politicky korektní demokratické duo Martha Raddatzová (vyschlá blondýna a feministka z ABC News, která ohlídá roli žen v politice) a bělovlasý hezoun Anderson Cooper ze stanice CNN (placené fondy Demokratické strany).

Televize CNN proti Trumpovi poprvé za svoji existenci použila zbraň zvanou "fact checking" (ověřovač faktů) v přímém přenosu. Jeho vystoupení doprovodila titulky "pravda" a "lež", takže se divák okamžitě (a ne až následně z novin nebo internetu) dozvěděl, že ten, koho vidí, je údajně lhář. Kdo čeká, že CNN v rámci "objektivity" témuž testu podrobí i Clintonovou, nedočká se. 

Negativní články nebo TV reportáže o Clintonové v mainstreamových médiích takřka zmizely. Majitelé těchto médií, údajně vedeni obavou, že by tím mohli vehnat voliče (publikum) do spárů "lháře", je zakázali. Případně nechali na úvaze svých zaměstnanců novinářů, jaký význam přikládají heslu "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej". S případnými důsledky pro jejich další kariéry.

Rozhodne americké volby Honolulu?

Aktuálním hitem kampaně je tak kauza Trumpova "nepřiznaného" daňového přiznání (Ať ho ukáže! Co nám tají?) a téma Obamova rodného listu – u kterého je již velmi obtížné zjistit, jak vlastně s probíhající volební kampaní souvisí (Obama se zřejmě narodil v Honolulu, takže se prezidentem podle ústavy vůbec nemohl stát). V obou těchto kauzách je samozřejmě Trump médii označen za lháře, manipulátora a potažmo za rasistu. Vždyť černoch je víc než zeměpisný fakt nebo ústava.

Daňové přiznání přitom žádný kandidát na prezidenta ze zákona ukazovat nemusí (jen úplný blbec by zveřejnil daňové přiznání, ve kterém jsou nutně chyby). A otázku Obamova rodiště prokazatelně vytáhla jako první právě Clintonová, když v předchozích primárkách kandidovala proti Obamovi.

Prakem proti bombám

Trump tak komunikuje (se skřípěním zubů) už jen s televizí Fox (ta se díky němu těší nebývalé sledovanosti) a portálem Breitbart News, jehož šéf je členem nejužšího vedení Trumpova volebního týmu. Na mediálním poli válčí prakem proti zbraním hromadného ničení. Jeho zbraní jsou sociální sítě - především Twitter, na nějž osobně vkládá několik příspěvků denně.

Clintonová proti Trumpovi používá kromě negativních televizních spotů a útoků spřáteleného tisku i filmový průmysl (napojený na stát formou daňových úlev). Nedávno měl premiéru velkofilm Den nezávislosti: Nový útok, kde je prezidentem USA žena.

Za pozornost stojí také nový film 13 hodin: Tajní vojáci v Benghází, který je zcela otevřenou manipulací a propagandou. Kauza Benghází je přitom Clintonové obrovskou slabinou - je jí kladena za vinu smrt čtyř Američanů včetně velvyslance. Z filmu se dozvíme, že Clintonová (tehdy ministryně zahraničí) s tím neměla nic společného a že kluci z fitka (vojáci) mají bezva zbraně.

Navzdory obrovskému mediálnímu tlaku jsou i podle manipulovaných výzkumů veřejného mínění šance obou kandidátů vyrovnané, podle některých se dokonce Trump probublává k vítězství. Za klíčové státy jsou považovány Florida a Colorado: V prvním zatím vede těsně Clintonová, ve druhém se dostal čerstvě do čela Trump. Takřka třetina voličů je stále nerozhodnutých.

Blížící se 8. listopad, obecně považovaný za volbu "buď a nebo", ve skutečnosti nemusí být definitivním rozhodnutím mezi Trumpem a Clintonovou. Voliči jen označí své zastupitele - a až ti volí prezidenta (19. prosince). Jejich volbu pak ještě "doladí" parlament (6. ledna). Vzhledem k probíhající vzpouře shnilého systému proti Trumpovi nelze vyloučit, že se proces zašmodrchá - i pokud Trump u voličů zvítězí.

Nebylo by to poprvé, co si Američané zvolili jiného prezidenta než toho, který pak usedl v Bílém domě. Pokud se naopak poprvé v historii nestane NĚCO, co voličům k urnám jít zabrání. Nebo pokud se Trump voleb vůbec dožije.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.