Jan Bednář: Papež František, osobnost roku

13.12.2013 16:59

Papež František se stal osobností letošního roku dávno před tím a bez ohledu na to, jak tento týden hlasoval výbor editorů amerického časopisu Time. I bez jejich přičinění a souhlasu se výrazně zapsal do historie naší současnosti.

Jan Bednář: Papež František, osobnost roku
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Zvolen byl hlavou katolické církve 13. března, necelé dva týdny po rezignaci papeže Benedikta XVI. A jako arcibiskup a kardinál z hlavního města Argentiny Buenos Aires se stal prvním papežem, který nepochází z Evropy, po mnoha staletích a nikoli náhodou si vybral za své papežské jméno právě Františka.  

Jméno středověkého světce, zakladatele františkánského řádu, který se na přelomu 12. a 13. století proslavil v Itálii mimořádnou osobní skromností, pokorou a vědomým rozhodnutím žít v chudobě a tak následovat Krista.  

František z Assisi patří mezi nejvýznamnější a nejoblíbenější světce mezi křesťany. A samotná připomínka jeho jména a hodnot, které obhajoval, je dodnes (stejně jako byla dřív) tak trochu slovem do pranice. Podle jeho mínění má být totiž církev chudá a výhradně sloužit Kristu.  

Papež František už v prvním poselství svého pontifikátu odsoudil vysoké platy a odměny průmyslových manažerů jako symptomy hospodářství, založeného na chamtivosti, a vyzval ke zmenšování rozdílů mezi bohatými a chudými.  

Současnou ekonomickou krizi, která zachvátila západní svět, považuje za trest, který se dostavil za to, že dnešní člověk hledá své uspokojení, štěstí a bezpečí pouze v maximální hmotné spotřebě a dosahování výdělků, které překračují všechny rozumné meze.  

Podle zahraničního editora amerického časopisu Time Bobba Ghoshe se nynější papež František snaží po vzoru Sv. Františka změnit i katolickou církev a na místo pouhé starosti o čistotu její doktríny se více soustředí na služby, které by měla poskytovat. Je to znát na celé řadě jeho postojů, které se mnoha věřícím mohou zdát dokonce kontroverzní, jako je například jeho smířlivý postoj k homosexuálům, ale především mu jde o službu chudým.  

Papež František znovu zřídil ve Vatikánu dávno zapomenutý papežský úřad na pomoc chudým a k rozdělování almužen a pověřil jeho vedením arcibiskupa Krajewského. „Můžeš klidně prodat svůj stůl,“ řekl prý při té příležitosti František Krajewskému, „nebudeš ho potřebovat. Ale vydej se ven z Vatikánu. Nečekej, až lidé zazvoní. Vyjdi ven a hledej chudé.“  

Tímto poselstvím se papež František zapisuje do současných dějin stejně, jako se ve 12. století zapsal František z Assisi do dějin Evropy a středověku.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.