Jan Bureš: České dluhopisy se učí plavat v post-intervenčních vodách

13.04.2017 10:12

Tomáš Holub z ČNB se včera také přidal k hlasům tlumícím sázky na rychlý růst úrokových sazeb v Česku. Podle jeho prezentace nelze současnou prognózu ukazující na růst úrokových sazeb od třetího kvartálu 2017 brát úplně vážně. Jedná se o modelový výstup, který měl více než cokoliv jiného sloužit jako “vodítko pro správné načasování kurzového závazku” - k prvnímu kroku k utažení měnových podmínek. I z našeho pohledu se zdá být více než jasné, že si na vyšší úrokové sazby budeme muset počkat do roku 2018. Do chvíle, kdy se usadí post-intervenční volatilita na koruně (zatím pravda nijak vysoká) a kdy se přece jen více přiblíží konec měnové expanze v eurozóně.

Jan Bureš: České dluhopisy se učí plavat v post-intervenčních vodách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Z tohoto pohledu krátký konec české dluhopisové křivky již nevypadá až tak předraženě jako před vypnutím intervenčního režimu.Po výprodejích v posledních několika dnech se dvouletý výnos českého dluhopisu pohybuje v okolí 0 % a poptávka se na těchto úrovních pravděpodobně stabilizuje.

To ostatně potvrdila i včerejší aukce, kde poptávka po dluhopisu se splatností v roce 2019 dosáhla necelých 4 miliard euro. Při porovnání s únorovou dvouletou aukcí, kde bylo poptávané množství skoro trojnásobné, to na druhou stranu na žádnou velkou nákupní horečku nevypadá. 

Dnes ČNB zveřejní výsledky platební bilance za únor a uvidíme v detailnější struktuře, proč musela centrální banka intervenovat - kumulovat devizové rezervy. Věříme, že v únoru podobně jako v lednu dál rostly především sázky na silnější korunu (přebytek ostatních investic na finančním účtu). Ty podle našich odhadů mohly kumulativně v předvečer konce intervencí činit až 50 miliard euro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…