Jan Bureš: Čínský akciový masakr - ztráty činí od půlky června 2,4 biliónu USD

08.07.2015 10:59

Masivní výprodeje čínských akcií pokračují a to nehledě na zoufalou snahu regulátorů trh stabilizovat.

Jan Bureš: Čínský akciový masakr - ztráty činí od půlky června 2,4 biliónu USD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Hlavní indexy dnes ráno ztratily další 6 % a z červnových maxim odepsaly více jak třetinu - okolo 2,4 bilionu dolaru. Oproti tomu jsou potenciální ztráty z odepsání řeckého dluhu pořád trpaslíkem.

I když celkově za tento rok jsou čínské akcie stále v plusu, vývoj v posledních týdnech vykazuje většinu symptomů vrcholu bubliny. Prudký nárůst čínských akcií hnaly kupředu především zadlužující se domácnosti, které kupovaly hlava nehlava prakticky všechno, co se dalo. U malých a středních podniků ale začala postupně klesat likvidita a ústup z přehřátého trhu byl čím dál složitější. První prodeje proto nastartovaly paniku. Tu nepomohl zastavit ani volnější přístup k úvěrům na nákup akcií, přesvědčování pojišťoven, aby zvýšily nákupy akcií nebo poněkud překvapivé přímé skupování akcií ze strany regulátora (který si na ně začal půjčovat u centrální banky).Přesvědčit předlužené domácnosti, aby se vrátily na trh a pomohly regulátorům chytit padající nůž, ale nebude vůbec jednoduché. Zvlášť když čínská ekonomika zjevně přes všechny snahy o další stimulaci v tomto roce dál zpomaluje.

Vedle Číny v tomto týdnu ovšem bude dál většina pozornosti upřena do Řecka. Včerejší setkání podle nás nepřineslo prakticky žádný hmatatelný posun. Řekové dostali čas do konce týdne. V případě dohody by pravděpodobně věřitelé pomohli s blížící se splátkou ECB (20. července). V opačném případě je pravděpodobné, že Řecko na začátku příštího týdne může ztratit přístup k záchrannému mechanismu ELA a bude v dohledné době dotlačeno k zavedení paralelní měny.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…