Jan Bureš: ECB se bude snažit dál brnkat na holubičí strunu, i kvůli výsledku italských voleb…

05.03.2018 15:40

V tomto týdnu velkou část pozornosti přitáhne zasedání ECB. I přes sílící politické napětí zůstávají díky měnové expanzi ECB rizikové přirážky na dluhopisech jižních zemí eurozóny velice nízké.

Jan Bureš: ECB se bude snažit dál brnkat na holubičí strunu, i kvůli výsledku italských voleb…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

S blížícím se koncem politiky QE (pumpování likvidity na trhy) však bude pro ECB složité vyladit komunikaci tak, aby nenastartovala “panickou protireakci” - výprodej dluhopisů spojený s nárůstem rizikových marží v slabších koutech eurozóny.

Březnové zasedání ale takovou lavinu podle nás zatím neutrhne. Mario Draghi se podle našeho názoru bude snažit držet současnou “holubičí” rétoriku - tj. nechá ve hře natažení měnové expanze, pokud by bylo zapotřebí. I když takovému scénáři (natažení QE) na trzích nikdo nevěří, setrvávání v holubičí rétorice udržuje mezi investory očekávání jen “velice pomalého” otočení měnově-politického kormidla v eurozóně. I když se oficiální komentář ECB pravděpodobně nezmění, je otázkou, jak Mario Draghi na tiskové konferenci bude hovořit o různých názorech uvnitř ECB. Zdá se, že jestřábí křídlo v čele s Jensem Weidmannem v posledních měsících sílilo a hlasitě byli slyšet i jeho jiní členové, například Benoit Coeure (z francouzské centrální banky). To samo o sobě zatím podle nás nespustí na dluhopisových trzích revoluci.

Těžší otázkou je, jak ECB zareaguje na výsledky italských voleb, resp. jak bude vnímat reakci trhů, zejména pak italských vládních dluhopisů a zprostředkovaně i eura. Poslední odhady totiž ukazují na to, že anti-systémové strany (hnutí Pět hvězd a Liga severu) získaly v parlamentu bezpečnou většinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…